Tricolorele au pierdut încă un joc la CM după un final slab


Campionatul Mondial de handbal feminin a continuat, miercuri, în Japonia, cu partidele din cadrul etapei a patra (penultima) a Grupei C. La Kumamoto, România a întâlnit Muntenegru, într-un meci în care tricolorele aveau doar victoria ca alternativă. Asta pentru că, după începutul foarte slab de turneu contra Spaniei, urmat de victoriile foarte muncite (ca să nu spunem chinuite) cu Senegal și Kazahstan, România nu își mai putea permite pași greșiți în lupta cu Muntenegru și Spania pentru locurile doi și trei din ierarhia finală a grupei, poziții care permit calificarea în faza următoare a turneului.
Cu Cristina Neagu în teren, echipa națională a arătat o față evident schimbată în bine dacă e să facem o comparație cu ceea ce am arătat contra Spaniei. E drept că nici Muntenegru nu a arătat a fi o echipă de valoarea Spaniei, dar, oricum, jocul nostru a făcut progrese. Prima repriză a fost destul de echilibrată, cu ambele echipe trecând, succesiv, în avantaj pe tabela de marcaj. Cu Neagu, Pintea și Dumanska remarcatele primei reprize din echipa noastră, România a intrat la vestiare cu un gol avantaj, scor 12-11.

Cădere (in)explicabilă: am primit șapte goluri la rând!

România a început destul de curajos partea secundă. Cu Neagu decisivă în multe momente în faza de atac și cu Yuliya Dumanska de la SCM Râmnicu Vâlcea magistrală între buturi, tricolorele și-au continuat desprinderea pe tabela de marcaj. În minutul 40, România avea patru goluri avantaj (scor 20-16) și, așa cum spunea Cristina Neagu la un time-out, presiunea era în tabăra muntenegrencelor, care trebuiau să alerge serios pentru a mai putea spera la ceva din acest meci. Numai că, ceea ce părea greu de crezut, s-a îndeplinit! Muntenegru a avut aproape cincisprezece minute foarte bune (sau, altfel spus, România avut o perioadă de timp foarte slabă!), la capătul cărora selecționata ex-iugoslavă a întors scorul în favoarea ei. Cristina Neagu a fost marcată «om la om», apărarea făcută de muntenegrence s-a dovedit extrem de dură, uneori și cu largul concurs al arbitrilor, care au permis un astfel de joc, iar cele câteva goluri primite de echipa noastră după ce Ryde a scos portarul pentru a crea superioritate numerică în atac și-au spus cuvântul.
În minutul 57, Muntenegru avea trei goluri avantaj și «zarurile» păreau aruncate. Cu o tresărire de orgoliu, româncele s-au apropiat la un gol de adversare în minutul 58 (când Muntenegru conducea 26-25). În ultimele 90 de secunde ale întâlnirii, România a avut de două ori șansa de partea ei, când muntenegreanca Mehmedovic a lovit de fiecare dată bara porții apărate de Dumanska. Muntenegru a punctat în ultimul minut, iar cel de pe urmă atac al echipei noastre (finalizat tot cu gol) nu a mai făcut decât să stabilească scorul final. Muntenegru s-a impus 27-26, la capătul unei reprize secunde în care sportivele ex-iugoslave au marcat cu două goluri mai mult decât naționala noastră.
Fără dubii, eșecul României din partida cu Muntenegru poate fi pus pe forma foarte slabă a echipei noastre dintre minutele 40 și 55 ale reprizei secunde, interval de timp în care selecționata noastră a primit nu mai puțin de șapte goluri consecutive. Încă o dată s-a văzut cât de dependentă este echipa națională de Cristina Neagu, «anihilarea» ei de către muntenegrence prin marcajul agresiv fiind una dintre explicațiile pentru căderea survenită în jocul României.