Trei localități fără medici de familie, cinci fără farmacii


Opt localități se află pe „lista neagră” a Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, trei neavând cabinete ale medicilor de familie, iar celelalte cinci ducând lipsă de punct farmaceutic. Potrivit datelor furnizate de președinte-director CAS Vâlcea, Dumitru Hobeanu (foto), cele trei localități fără medici de familie sunt: Boișoara, Lăcusteni și Stănești. Totuși, situația nu e dramatică. În cele trei comune există puncte medicale, deservite de medicii din Titești, Zătreni și Lăpușata.
Nu stăm atât de prost ca-n alte județe, unde nu există nici medici de familie. Pot spune că-n Vâlcea, accesul populației la serviciile medicale este bun, cu reale posibilități de îmbunătățire” , a declarat dr. Hobeanu.
Din păcate, în ceea ce privește farmaciile, cinci sunt localitățile descoperite: Voineasa, Dăești, Pesceana, Gușoeni, Voicești. În atenția CAS-ului se mai aflau Boișoara și Stănești, dar, între timp, acestea, prin eforturile autorităților, dispun de puncte farmaceutice.
„Din discuțiile purtate cu președintele Colegiului Farmaciștilor, s-a aprobat înființarea unei farmacii în Boișoara. Am înțeles că și-n Stănești s-a deschis una, chiar lângă primărie. Și Voineasa avea farmacie, care însă, nu știu din ce motive, n-a mai avut contract cu CAS”, a mai precizat dr. Dumitru Hobeanu.
Se poartă discuții pentru reînființarea punctului farmaceutic în Voineasa, zonă cu turiști ce are nevoie acută de o farmacie.