Teatrul Anton Pann – la ora bilanţului (1)


adrian_romanÎntr-o conferinţă de presă, susţinută săptămâna trecută la Teatrul „Anton Pann”, directorul acestei prestigioase instituţii de cultură, regizorul Adrian Roman a vorbit de realizările din stagiunea trecută şi despre proiectele propuse pentru stagiunea viitoare (2012-2013). Pentru o redare cât mai reală a evenimentelor trecute şi viitoare de la Anton Pann, vom consemna, în continuare, declaraţia regizorului Adrian Roman.

Stagiune trecută cu rezultate foarte bune

„Deschidem o nouă stagiune, dar înainte să amintim de ce s-a întâmplat în stagiunea trecută. Premieră „Regizorul” de Gogol, „Albă ca Zăpada” după Fraţii Grimm, „Aproape” de John Cariani, „Un poet şi jumătate” de Iulian Margu, „Ivan Turbincă” după Ion Creangă. Din multele festivaluri naţionale şi internaţionale, aş menţiona doar câteva, este vorba de Festivalul Internaţional de Teatru „East to West Apollo 2011”, festival ţinut în Albania, unde am participat cu piesa „Apa de Havel”, şi actorul nostru Romulus Moruţan a obţinut trofeul festivalului pentru cel mai bun actor. De asemenea, am fost prezenţi la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete de la Cluj Napoca, unde am luat menţiune. La un festival de teatru tradiţional şi festiv în Balcani, „Skampa” din Albania, unde am fost cu un spectacol făcut de mine, după textul lui Doru Moţoc, „Zborul spre fericire”. Şi pentru prima oară invitaţi, am participat la festivalul organizat de Teatrul Ariel „Ariel Interfest” – ediţia a doua. Două turnee absolut extraordinare pe care le-am făcut în parteneriat cu Institutul Cultural Română, este vorba de turneul din Ucraina, regiunea Odessa, cu „Hansel şi Gretel” şi „Punguţa cu doi bani”. Şi, unul poate şi mai minunat, în Spania – Madrid, Sevilla, Ciudad Real şi Alicante –, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti şi Institutul Cultural Român din Madrid.

Critici de artă şi juriul UNITER – la piesele de teatru de la Anton Pann

Pe parcursul acestei stagiuni am avut de nenumărate ori critici de artă, care au venit, aici, să vadă spectacole bune. Printre aceştia Cristina Rusen­ski, Dana Ionescu, Daniel Voicea, Anca Brânzan şi reprezentanta ambasadei Statelor Unite ale Americii, secţia culturală. Au fost de două ori vizitaţi de juriul UNITER, pentru nominalizări, pentru Gala Premiilor UNITE pe 2012. Şi pentru prima dată, o nominalizare a unui teatru din Rm. Vâlcea, pentru actorul Cătălin Vieru, rolul Cestacov din „Revizorul”. Valoarea actorilor Teatrului Anton Pann a fost dovedită şi de selectarea actriţei noastre Mădălina Ciotea, în cei 10 pentru FILM, la cel mai important Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF, de la Cluj Napoca. Dintre 120 de actori, Mădălina a fost aleasă să reprezinte viitorul filmului românesc în întâlnirile pe care le-a avut cu regizorii de film prezenţi la acest festival.

Invitaţi pe scena de la Anton Pann

Am avut ca invitată Şcoala de Teatru Charlottenburg din Berlin. Am fost cu spectacolul „Aproape”, pe scena teatrului „Bulandra” din Bucu­reşti, am umplut sala acestui teatru şi am primit foarte multe aplauze, ca şi la Berlin. La Cluj, pe scena Teatrului Naţional din Cluj Napoca, unde am avut o mie de spectatori şi unde puteam să mai jucăm odată, tot cu o mie de spectatori, care au venit să vadă „Hoţul de Mărgăritare”, de Valeriu Anania. Am avut şi spectacole de muzică, importante, printre care aş aminti concertul acustic live Flamenco Pop Folk, susţinut de Ovidiu Scridon şi Silvan Stâncel, şi un concertul susţinut de Ducu Bertzi.
CONTiNUARE…