Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

20 octombrie 2020

Tăriceanu, în spatele demisiei lui Lilian Zamfiroiu de la ICR?


• şeful Senatului este principalul „suspect” pentru decapitarea ICR-ului, iar presa centrală dă ca sigură instalarea unui vechi şi loial camarad al său

Presa centrală nu ocoleşte deloc plecarea neaşteptată a vâlceanului din fruntea Institutului Cultural Român, iar PNL-ul merge mai departe şi pune capul lui Zamfiroiu (foto sus) drept răs­plată pentru eforturile lui Tăriceanu (foto jos) de a-l salva pe Dan Şova de arest. Astfel, fostul secretar de stat la Mi­nis­terul Culturii, Radu Boroianu a devenit favo­ritul pentru a ocupa funcţia de preşedinte ICR. Boroianu nici nu fusese nomi­nalizat că deja numele său era asociat cu dosarul fostului ministru de finanțe Darius Vâlcov, apărând ca responsabil al unei case de licitații de la care Vâlcov a cumpărat tablouri cu banii primiți ca mită. Boroianu nu este cercetat în dosar.
Deși vicepreședintele Partidului Liberal Reformator, Radu Boroianu, declara că „Mi-ar plăcea să pot face declarații atunci când lu­cru­rile sunt sigure, deocamdată ele sunt la nivelul la care îl vedeți dumneavoastră și nu îmi face plăcere să spun nici albă, nici neagră”, rele­vând, deci, că nu știe de nominalizarea sa în frun­tea ICR, din surse sigure aflăm că la ora când așezam în pagina ziarului acest articol în co­misiile Senatului de cultură și de politică exter­nă domnia sa era deja audiat tocmai pentru înalta demnitate de care am pomenit mai înainte.
Mult mai tranşantă şi directă a fost replica PNL-ului care, prin vocea Alinei Gorghiu, a dezvăluit o amplă operaţiune politică prin care Lilian Zamfiroiu a căzut la mijloc între planurile disperate ale PSD-ului de a-l salva pe Dan Şova: „După cum ştiţi, cel care era din partea PSD director al ICR şi-a înaintat demisia, aceasta fiind o altă parte a trocului politic dintre Tăriceanu şi Ponta.” Cu alte cuvinte, o demisie în schimbul salvării… lui Dan Șova, dar și pen­tru a i se face loc vechiului camarad al lui Tări­ceanu în fruntea Institutului Cultural Român.
tariceanu_calinLa rândul său, Tăriceanu a declarat ieri că sunt doi candidaţi oficiali la funcţia lui Zamfiroiu: „S-au făcut nominalizările pentru funcția de președinte al ICR: Radu Boroianu de la PSD și Iulian Tănase de la PNL, care a lucrat inclusiv la Radio Guerrilla. Comisia de Cultură și Co­misia de politică externă vor audia candidații pentru funcția de președinte al ICR. Viitorul pre­ședinte al ICR va fi însă validat, prin vot, în plenul Senatului.” Pe ordinea de zi de ieri a celor două Comisii mai era înscrisă audierea candidaților pentru ocuparea funcției de director și de director adjunct ale unor institute culturale românești din străinătate.
În ce privește „dezvăluirea” făcută de o parte a presei centrale cum că Lilian Zamfiroiu va fi numit ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun este o pură speculație, ca să n-o numim, cum ar trebui, o minciună scornită peste noapte. Lilian Zamfiroiu este diplomat de profesie, doctor în relațiile politice ale diplomației româ­nești, având gradul de ministru plenipoten­țiar. Așadar, locul său este în Ministerul de Externe și acolo va merge, pe o funcție la nivelul pregătirii sale de înalt diplomat.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Headlines