Spaniolii, turcii, nemții și italienii, pe scena Colegiului „Matei Basarab”


În această după amiază, în sala de festivități Jean Monnet a CNI „Matei Basarab” a avut loc o întâlnire cu profesorii și elevii implicați în proiectul Erasmus+ „Advanced Coperation to Interrupt Ongoing Negative Notions”, care durează doi ani, din 2016 până-n 2018, iar în Râmnicu Vâlcea este punctată perioada 13-18 martie.
Sala de festivități a reunit cadre didactice din țările participante: Spania (coordonatorul) și partenerii Turcia, Germania, Italia și România, elevi, precum și directoarea unității educaționale, Daniela Elena Calotă. Înaintea prezentării echipelor de profesori și elevi, dar și a impresiilor lăsate ca urmare a vizitării județului, elevii de la CNI Matei Basarab au oferit un scurt program artistic. S-a dansat Hora din Moldova, apoi Basarabeanca, iar mâine va fi pus în scenă primul act al unei piese de teatru, piesă care va fi continuată și de către celelalte țări parterene. Menționăm că tema proiectului atinge criza imigranților și, chiar dacă România nu se confruntă cu prea mulți străini veniți pe meleagurile noastre, mulți dintre ai noștri aleg calea străinătății. Spaniolii, cu o echipă formată din opt profesori și numai trei poposiți în România, au salutat gazdele în română, în timp ce turcii, cei care au creionat proiectul, au oferit informații detaliate și prețioase despre acest eveniment. Și italienii, dar și nemții s-au arătat încântați de primirile cărduroase oferite de familiile râmnicenilor.

Revenind la proiect, acesta își propune derularea unor activități ludice, având în centru muzica, dansul, teatrul, pentru a le permite tinerilor să înțeleagă noțiunea de percepție și să lupte împotriva diferitelor tipuri de prejudecăți, mai ales celor îndreptate împotriva imigranților.
Echipa de proiect este formată din: Ana Petcu – coordonator, Diana Vlăsceanu – director adjunct CNI „Matei Basarab”, Alina Vețeleanu, Monica Popa, Carmen Sărdărescu, Olguța Burlan, Daniela Popescu, Alina Mihăilescu și Fabiola Prodănescu.