Șoferii prieteni cu alcoolul nu au mai avut scăpare


• operațiunea „Truck&Bus” i-a lovit în punctul sensibil

În perioada 21-27 iulie, în conformitate cu calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene (TISPOL), s-a desfăşurat operaţiunea TRUCK&BUS privind verificarea vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane şi mărfuri. Astfel, şi în judeţul Vâlcea, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei din cadrul formaţiunilor rutiere teritoriale, au organizat, zilnic, acţiuni în trafic care au ca şi scop respectarea regulilor de circulaţie şi combaterea încălcării normelor legale privind efectuarea transporturilor rutiere publice de persoane şi marfă şi au fost verificate aspecte legate de timpii de conducere şi odihnă, legalitatea transporturilor efectuate, respectarea caietelor de sarcini, graficelor de circulaţie şi capacităţii de transport, în cazul operatorilor de transport persoane.
În cursul săptămânii trecute, poliţiştii rutieri din judeţul Vâlcea au verificat în trafic un număr de 549 de autovehicule. Au fost aplicate 226 de sancţiuni contravenţionale, din care 33 pentru depăşirea limitei legale de viteză prevăzută pe un anumit sector de drum, 60 pentru neportul centurii de siguranţă ori alte dispozitive omologate şi 19 pentru nerespectarea prevederilor OG 37/2007 privind timpii de conducere şi odihnă.
Polițiștii reamintesc faptul că legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.
Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40 mg/litru de alcool pur în aerul expirat, sau care se află sub influenţa unor substanţe stupefiante sau cu medicamente similare acestora.
Astfel, poliţiştii au depistat un bărbat ce conducea un autovehicul prevăzut pentru transportul de marfă în timp ce se afla sub influenţa alcoolului. În urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul a fost de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului.
De asemenea, un conducător auto al unui mijloc de transport persoane a fost depistat în timp ce conducea sub influenţa alcoolului. El a fost verificat cu aparatul etilotest şi a rezultat o alcoolemie de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. Oamenii legii au aplicat măsurile legale, respectiv sancţiune contravenţională şi reţinerea permisului de conducere.    

Material realizat cu sprijinul Serviciului Rutier Vâlcea