Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

20 septembrie 2021

Singura şansă pentru agricultură: asocierea face puterea (2)


Pe fondul materializării acestor obligaţii ale statului, producătorii agricoli cu statut precar de fermieri trebuie, la rândul lor, să purceadă la comasarea terenurilor şi la constituirea unor exploataţii care să le motiveze investiţia de trudă şi eforturi. Numai astfel se pot respecta tehnologiile fiecărei culturi pentru a obţine recolte cât mai apropiate de potenţialul biologic real al pământului şi, implicit, de a maximiza profiturile. Într-o astfel de organizare asociativă, fermierii vor avea şi forţa financiară de a-şi asigura un modul de utilaje din care să nu lipsească tractorul cu plug, semănătoarea, grapa cu discuri sau maşina de administrat îngrăşăminte.

Pornind de la aceste realităţi şi necesităţi, Departamentul pentru Agricultură al Partidului Social Democrat a analizat în detaliu pârghiile economice menite să favorizeze concentrarea terenurilor în ferme viabile şi, pe baza concluziilor, a dat contur câtorva soluţii uşor acceptabile de către micii producători agricoli. Soluţiile noastre au în vedere: subvenţionarea acţiunilor de intabulare a terenurilor, acordarea unei rente viagere celor ce deţin până la 10 ha şi doresc să-şi vândă pământul pe care nu mai au puterea să îl lucreze, asigurarea unor stimulente celor care arendează pământul pentru o perioadă de minimum 18 ani. Adică ar trebui să se procedeze întocmai cum s-a întâmplat, începând din anul 1968, cu reformarea agriculturii în Comunitatea Economică Europeană, cum se numea la vremea respectivă actuala Uniune Europeană.

Odată create aceste condiţii, asociaţiile vor avea posibilitatea să facă următorii paşi importanţi prin programe de prelucrare primară şi valorificare a producţiei, de extindere a irigaţiilor, de pregătire profesională a fermierilor şi muncitorilor agricoli, de dezvoltare a infrastructurii şi serviciilor adiacente, de consolidare a propriilor canale financiare etc. Trebuie înţeles că numai în felul acesta fermierul român va putea să devină competitiv şi concurent redutabil pe piaţa agriculturii şi produselor agro-alimentare a Uniunii Europene.

dr. ing. Ion CÎLEA,

vicepreşedinte al P.S.D. pe probleme de agricultură

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized