Sindicatele se ridică împotriva impozitului forfetar


• organizaţiile salariaţilor consideră că impozitarea forfetară pune o presiune mai mare asupra IMM-urilor decât creşterea salariului minim la 850 lei, şi aduce aceeaşi bani la buget
 

Printr-un comunicat oficial de presă, CNS Cartel ALFA afirmă: „Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” consideră că politica guvernului, cât şi a unor organizaţii patronale care se erijează în reprezentanţii tuturor Întreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM), prin măsurile cuprinse în proiectul Bugetului pe anul acesta şi în legislaţia însoţitoare, arată inconsecvenţă şi lipsa unei viziuni asupra consecinţelor acestor măsuri. Astfel, refuzul de a creşte salariul minim la 850 lei, cât a fost propunerea argumentată a sindicatelor, motivat de efectul negativ asupra pierderii locurilor de muncă microîntreprinderilor, este lipsit de sens dacă luăm în calcul actul legislativ care face impunerea impozitului minim la IMM cu reducerea plafonului minim de impozitare de la 100.000 de euro, la 65.000 de euro. De fapt, această din urmă măsură, de reducere a plafonului de impozitare, va afecta mult mai mult IMM-urile şi locurile de muncă din această zonă, decât creşterea salariului minim, şi le va conduce spre faliment. Iar o creştere a salariului minim la 850, pe lângă banii suplimentari aduşi la buget ar fi avut şi alte efecte pozitive: reducerea economiei “la gri”; creşterea încasărilor la buget, dar şi la fondurile de asigurări sociale şi pensii; reducerea numărului salariaţilor care beneficiază şi de ajutoare sociale, care este nefiresc de mare (1,9 milioane); veniturile rezultate din salariul minim sunt capabile să acopere în măsură mai mare costurile coşului minim de consum.

CNS “Cartel ALFA” consideră că Guvernul nu mai vede pădurea din cauza copacilor. CNS “Cartel ALFA” cere Guvernului să pună în balanţă cele două aspecte, să calculeze avantajele din punct de vedere al încasărilor la buget, pentru a avea dovada că un salariu minim pe economie de 850 de lei este mai eficient pentru Bugetul de Stat, decât impozitarea forfetară a IMM-uri. CNS “Cartel ALFA” reaminteşte Guvernului că în campania electorală a promis crearea de noi locuri de muncă decente, susţinând că aceasta este una din priorităţile politicii de guvernare. Prin creşterea salariului minim pe economie şansele de realizare a acestui deziderat sunt mult mai mari decât prin impozitarea IMM-urilor”.