Sindicaliștii au ajuns la Guvern cu nemulțumirile privind nivelul salariilor


Pe 6 ianuarie 2022, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a purtat un dialog cu lideri ai principalelor federații sindicale din România. La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat miniștrii Educației – Sorin Cîmpeanu, Sănătății – Alexandru Rafila, Finanțelor – Adrian Câciu și Muncii – Marius Budăi. Discuțiile, care au avut loc în format hibrid, au vizat măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, condițiile de muncă și salarizarea. În cadrul întâlnirii, participanții au analizat eficiența măsurilor de protejare a populației, menite să asigure continuitatea serviciilor publice, a derulării afacerilor și a funcționării sistemului educațional.
Printre temele analizate s-au numărat măsurile de prevenție, testarea populației, portul măștii de protecție, vaccinarea, asistența medicală ambulatorie, accesul la tratament, contextul economic, siguranța personalului medical și recuperarea celor afectați de COVID-19. A fost evidențiată nevoia unei abordări coerente, sistemice și predictibile, care să includă dialogul cu partenerii sociali. Pentru protejarea populației față de formele grave de boală și de riscul pierderii vieții, vaccinarea a fost menționată ca fiind cea mai eficientă soluție recomandată de experți, limitând evoluția către o situație gravă și internarea în spital.

După această discuție urmează noi… discuții

Pentru continuarea dialogului pe tema identificării celor mai potrivite măsuri de gestionare a situației generate de pandemie, dar și pentru soluționarea solicitărilor partenerilor sociali, vor fi organizate întâlniri periodice. În cadrul dialogului social cu reprezentanții angajaților din Sănătate, Educație, Ordine Publică și alte categorii de salariați din sistemul public, urmează să fie discutate și analizate revendicările salariale și condițiile de muncă.
Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Guvernului României