„Sete mare” de finanțare pentru mediul rural


„Valoarea totală nerambursabilă a tuturor cererilor de finanţare depuse până în prezent pentru sectorul zootehnic din cadrul submăsurii 4.1 «Investiţii în exploataţii agricole» a atins nivelul maxim al valorii publice disponibile pentru această sesiune de depunere, mai precis 120% din alocarea disponibilă de 72.021.933 euro”, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Potrivit sursei citate, în astfel de cazuri, depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale aferente unei componente din cadrul unei submăsuri se opreşte înainte de termenul limită: „Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020, aprobat prin Ordinul 2.064/23.09.2015 al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizăm faptul că depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale aferente unei componente din cadrul unei submăsuri se opreşte înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse, care au un punctaj estimat (prescoring) mai mare sau egal decât pragul de calitate aferent lunii respective, atinge procentul de 120% din nivelul alocării aferente sesiunii anuale a componentei/submăsurii respective”, explică AFIR.
Potrivit datelor AFIR, până la data de 18 septembrie, fermierii au depus 2.722 de proiecte, în valoare de 319,9 milioane de euro, pe toate submăsurile de finanţare deschise în acest an din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR). Instituţia precizează că a primit 281 de proiecte pentru finanţare prin submăsura 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”, din care 243 privesc sectorul vegetal. Valoarea totală nerambursabilă a celor 281 de proiecte este de 108,64 milioane de euro.
Fondurile totale alocate României prin PNDR 2014 – 2020 se ridică la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.
Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.