SENZAȚIONAL! Biserica de lemn din satul Urși, câștigătoare a unui premiu european pentru conservare


Pe 25 mai 2021, reprezentanții Comisiei Europene au anunța câștigătorii ediției din acest an a «Premiilor Europene pentru patrimoniu». Acest tip de premii reprezintă recunoașterea pe care Uniunea Europeană o acordă pentru conservarea patrimoniului cultural din diferite locuri de pe «bătrânul continent». Programul la care facem referire este finanțat prin bugetul alocat pentru Europa Creativă. Acesta are mai multe categorii, iar la una a fost anunțat drept câștigător un mic edificiu religios din județul Vâlcea.
Mai concret spus, la categoria «Conservare», unul dintre cele nouă premii ale Comisiei Europene a fost decernat pentru Biserica de lemn din satul Urși (comuna Popești).

Un juriu internațional a ales câștigătorii

Celelalte opt proiecte premiate la această categorie au fost:
• Gara maritimă din Bruxelles (Belgia);
• Grădina Castelului Fredensborg (Danemarca);
• Complexul în piatră Vardzia (Georgia);
• Casa Am Horn din Weimar (Germania);
• Podul Plaka din Epir (Grecia);
• 18 Ormond Quay Upper din Dublin (Irlanda);
• Turnul de apă din Besòs (Spania);
• Mas de Burot din Parcul Natural Els Ports (Spania).
În context mai este de amintit faptul că toți câștigătorii premiilor amintite au fost selectați de jurii independente, alcătuite din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă. Juriul a avut de evaluat zeci de candidaturi, care au fost depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene.

Istoria bisericii de la Urși

Această biserică se crede a fi fost ridicată în anul 1757 și poartă hramurile „Buna Vestire” și „Arhanghelul Mihail”. În forma ei actuală, îmbrăcată în picturi murale exterioare și interioare viu colorate în vechea tradiție bizantină, este rezultatul renovărilor de la 1843. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice. Recent a fost supusă unui proiect de renovare și restaurare.
Lăcașul a fost renovat și îmbrăcat în haina sa actuală, viu colorată de picturile murale exterioare și interioare, în anul 1843 prin ctitorul Nicolae Milcoveanu. El este pictat în tinda bisericii alături de macheta bisericii, pe peretele de apus. Ctitorul apare sub titulatura de „d[umnealui] d[omnul] praporgic Nicolae Milcoveanu” care indică funcția lui militară de sublocotenent și de purtător de steag. Rolul lui la renovarea acestei biserici este subliniat în continuare atât de pisania de peste intrare cât și de pomelnicul de la proscomidie.
Din pisania pictată pe portalul de intrare se poate încă citi fragmentar următoarele: „[În] această sfăntă și Dumnezăiască beseri[că în care se pr]ăznuește hramu Bunavestire: și Arhanghelu Mihail [d]in temelimei au fost făcută de tictori vechi ale c[ăr]or nume sănt scrise la pomelnic: și ajungând în [dă]răpănare: sau sculat întru ajutori: d. d. prapo[rgic] Nicolae Milcoveanu de au puso [pă] temelie și au coperit”.
Pisania trimite la pomelnic, care se află în altar, la proscomidie. Aici este pictat pe perete un pomelnic sub forma unui sul deschis: „Pomelnicu d. d. praporgic Nae Milcoveanu” în care apar la vii „Nicolae” – adică ctitorul însuși, „Ștefan și Ioan”, iar între cei morți sunt numiți vechii ctitori „Constandin, Anica … și tot neamul lor”. Scena principală în dreptul poliței proscomidiei este cea a lui Iisus-viță de vie. La picioarele Lui sunt semnați cei trei zugravi: Gheorghe, Nicolae și Ioan. Întreaga pictură murală este datată tot aici în anul 1843.
Tradiția locală păstrează amintirea preotului Nicolae „Mititică” din Ponor, care a reparat biserica după un cutremur. Este posibil ca această tradiție să fie legată de cutremurul din 23 ianuarie 1838. În acest caz se explică amploarea renovărilor de la 1843, însă singurul ctitor care apare în pictura parietală este praporgicul Nicolae Milcoveanu.