SCM, față în față cu performanța: echipa Râmnicului poate câștiga al doilea trofeu din istorie


Mult a fost, puțin a rămas! După performanța istorică din luna august a anului trecut, când Sport Club Municipal Râmnicu Vâlcea cucerea Supercupa României, echipa noastră se va lupta, în acest week-end, pentru un nou trofeu. Final-four-ul Cupei României Fan Courier de handbal feminin, ediția 2018/2019, este programat, în datele de 20 și 21 aprilie, la Bistrița Năsăud, pe teren neutru. Spunem pe teren neutru pentru că, din cele patru echipe participante, nici măcar una nu va organiza acest turneu; asta chiar dacă, acestea au avut primele șanse pentru organizarea turneului. Așa cum se cunoaște, la turneul final al Cupei României din acest an se vor întrece următoarele patru formații: CSM București (deținătoarea trofeului), SCM Râmnicu Vâlcea (finalista de anul trecut), Măgura Cisnădie și HC Zalău.
După cum spuneam, nici măcar una dintre cele patru formații nu va găzdui turneul final, din varii motive: Măgura Cisnădie a avut, conform tragerii la sorți, prima șansă pentru a organiza turneul, dar oficialii acestei echipe au anunțat din start că nu doresc organizarea; CSM București a avut al doilea «număr de ordine», dar reprezentanții clubului nu au depus o ofertă; SCM Râmnicu Vâlcea a avut numărul al treilea, dar oferta echipei noastre a fost respinsă, considerăm noi, relativ ușor de către reprezentanții Federației Române de Handbal: HC Zalău a depus inițial o ofertă, dar apoi a retras-o. Așa se face că, pentru al doilea an consecutiv, niciuna dintre cele patru formații calificate la turneul final al Cupei României nu va organiza turneul.

Programul jocurilor

Sâmbătă, 20 aprilie, în prima zi a întrecerii, se vor desfășura cele două semifinale. Cu începere de la ora 15.00, într-un joc arbitrat de C. Năstase și S. Stancu, SCM Râmnicu Vâlcea va întâlni formația sibiană Măgura Cisnădie. De la ora 17.30, într-o partidă condusă de M. Pârvu și M. Potirniche, CSM București se va duela cu HC Zalău.
Duminică, 21 aprilie, se vor disputa cele două finale. De la ora 15.00, arbitrii R. Iliescu și P. Manea vor conduce finala mică, în lupta pentru medalia de bronz urmând să se întâlnească echipele învinse în cele două semifinale de sâmbătă. Cu începere de la ora 17.30, Sala Sporturilor din Bistrița va găzdui marea finală a Cupei României la handbal feminin. Arbitrii B. Stark și R. Ștefan vor conduce lupta pentru medalia de aur, pe teren urmând să se dueleze învingătoarele din meciurile semifinale.

Se reeditează finala de anul trecut?

Așa cum am amintit mai sus, în sezonul trecut al Cupei României, SCM Râmnicu Vâlcea a ajuns până în ultimul act al întrecerii. În marea finală, echipa noastră avea să întâlnească CSM București. Redutabila grupare din Capitală (care acum nu mai pare chiar atât de puternică pe lângă echipa râmniceană!) avea să se impună și să câștige cel de-al doilea trofeu ca importanță pus în joc de Federația Română de Handbal. Totuși, această medalie de argint a permis echipei noastre să se califice în premieră în Cupa EHF, acolo unde SCM Râmnicu Vâlcea a avansat până în turul al treilea. Astfel, este lesne de observat faptul că, dacă în faza semifinalelor SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București vor avea câștig de cauză în fața grupărilor Măgura Cisnădie, respectiv HC Zalău, vom asista la reeditarea finalei de anul trecut. Vorbim despre un scenariu destul de posibil, grupările din București și Râmnicu Vâlcea fiind favorite la calificare în detrimentul adversarelor din Zalău și Cisnădie.

Presiunea e pe București. Vâlcea poate profita!

La numai o săptămână după ce a părăsit Liga Campionilor (Metz Handball din Franța dovedindu-și superioritatea în ambele manșe ale sferturilor de finală) și cum nici în campionat nu are chiar cea mai comodă poziție, echipa din București este obligată să câștige Cupa României pentru a-și mai spăla din „păcatele” pe care, în acest sezon, le-a acumulat cu vârf și îndesat. Este clar că, pentru CSM București, orice alt rezultat în afară de cucerirea trofeului poate fi sinonim cu un eșec. Echipa râmniceană, pregătită de antrenorul Florentin Pera, poate profita de pe urma acestei situații. Sportivele noastre vor evolua cu mult mai puțină presiune decât principalele adversare la cucerirea trofeului, un astfel de aspect (psihologic, să îi spunem) putând avea o mare importanță asupra felului în care jucătoarele celor două rivale se vor prezenta pe teren. Sigur, dacă e să analizăm situația cât se poate de obiectiv, fără aproape nicio presiune la acest turneu vor evolua echipele din Cisnădie și Zalău. Mulți oameni din handbal le văd ca și eliminate în faza semifinalelor astfel că acestea nu vor avea ce pierde. Vor avea doar de câștigat în eventualitatea în care vor reuși să treacă de faza semifinalelor!

Toate meciurile vor fi televizate

Pentru iubitorii sportului din județul nostru care, în week-end-ul ce se apropie, nu vor putea face deplasarea la Bistrița pentru a le susține pe vâlcence din tribune venim cu o veste bună. Postul public de televiziune va transmite în direct, de la orele anunțate în acest material, toate cele patru întâlniri!

Bucureștiul a egalat Vâlcea în clasamentul Ligii Florilor

Chiar înaintea desfășurării turneului final-four al Cupei României, CSM București a reușit să egaleze SCM Râmnicu Vâlcea în clasamentul Ligii Florilor de handbal feminin. Într-un meci disputat miercuri după-amiaza la Slatina, CSM București s-a impus în fața echipei locale cu scorul 26-20. În urma acestui succes, echipa din Capitală a ajuns la un total de 57 de puncte, la fel ca SCM Râmnicu Vâlcea, cele două echipe împărțind prima poziție în clasamentul întrecerii.
Totuși, este de amintit faptul că echipa noastră păstrează prima șansă pentru cucerirea titlului de campioană deoarece, în caz de egalitate de puncte cu CSM București la finalul sezonului, SCM Râmnicu Vâlcea are avantajul jocurilor directe. Practic, titlul stă în mâinile vâlcencelor: dacă vor câștiga toate cele patru meciuri pe care le mai au disputat în acest sezon, nu mai pot pierde titlul național indiferent de rezultatele pe care le vor înregistra bucureștencele!

Vâlcea întâlnește Măgura Cisnădie de două ori în șapte zile

Dacă Măgura Cisnădie este adversara Vâlcii, la Bistrița, pe 20 aprilie, în semifinalele Cupei României, ei bine, formația sibiană va fi și următoarea adversară din campionat. Asta pentru că, pe 26 aprilie, chiar în Vinerea Mare, SCM Râmnicu Vâlcea va primi vizita Măgurei. Meciul se va disputa în Sala Sporturilor „Traian”, cu începere de la ora 17.30, și va conta pentru etapa a XXIII-a din Liga Florilor.

Rezultatele etapei a XXII-a

CSU Cluj Napoca – CSM Galați 31-27
Corona Brașov – SCM Craiova 19-26
Gloria Bistrița – HC Zalău 33-23
Gloria Buzău – Minaur Baia Mare 28-24
Măgura Cisnădie – Dunărea Brăila 28-22
CSM Slatina – CSM București 20-26
SCM Râmnicu Vâlcea a stat