Schimb de experiență România – China, la Râmnicu Vâlcea


În perioada septembrie – decembrie 2015, organizația locală de tineret Forumul Cetățe­nesc pentru Acțiune Socială și Edu­cație Civică este parteneră într-un program de schimb de expe­riență cu o organizație de ti­ne­ret din Republica Populară China.
Acest schimb de experiență face parte din programul „EU-China NGO Twinning Exchange”, program coordonat de către or­ga­nizația Stiftung Asienhaus în coo­pe­rare cu CAN Europe/CANGO/CCAN și este finanțat de organizațiile Robert Bosh Stiftung și Stiftung Mercator. Scopul acestui program este întărirea relațiilor între Europa și China, prin participarea a 24 de reprezentanți de organizații din societatea civilă de pe cele două continente, la stagii de tip „job shadowing”, pe temele „Mediu & Justiție socială” și „Schimbarea climatică & Reducerea amprentei de carbon”. FCASEC este prima organizație din România selectată să participe la program, propunând ca subiect pentru stagiu, folosirea metodelor de educație non-formală din domeniul educației ecologice pentru includerea socială a grupurilor vulnerabile.

Un reprezentant al organizației din China este prezent în orașul nostru

În cadrul programului, un reprezentant al organizației FCASEC a realizat un stagiu „job shadowing” în perioada 7 septembrie – 8 octombrie 2015, în organizația chineză „Evergreen”, cu sediul in Beijing. Cele două organizații nu sunt la prima cooperare, în perioada aprilie 2014 – aprilie 2015, FCASEC găzduind doi voluntari SEV din China, selectați de organizația Evergreen. În perioada 10 octombrie – 10 decembrie 2015, un reprezentat al organizației chineze este prezent la Râmnicu Vâlcea în vederea participării la schimbul de experiență și va lua parte la activitățile desfășurate de FCASEC, în domeniul educației sociale și activități de mediu.
„Participarea la stagiul din China a fost o experiență unică, atât profesional cât și personal. Dacă pe plan profesional am putut vedea modul de lucru folosit de organizația chineză, am aflat despre societatea civilă chineză și am putut împărtăși din experiența profesională acumulată în cei patru ani de activitate în FCASEC. Pe plan personal, am putut descoperi cultura chineză, am intrat în contact cu localnicii, am aflat despre istoria Chinei, am vizitat locuri unice în lume și mi-am dezvoltat abilități precum cele de comunicare, sociale, autocunoaștere. Acest program este o oportunitate de învățare extraordinară și le doresc și altor reprezentanți ai societății civile din județul nostru să poată beneficia de avantajele lui”, a declarat Georgeta Mureanu, participant la stagiu din partea FCASEC.