SCĂDERE UȘOARĂ a ratei șomajului în județ


3,52% era rata şomajului înregistrat în evidenţele AJOFM Vâlcea în luna aprilie 2021
3,45% este rata șomajului din Vâlcea în luna mai
Numărul șomerilor din județul nostru se menține la valori reduse. La sfârșitul lunii mai 2021 în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea erau înregistrați  5.570 șomeri (din care 2764 femei), rata șomajului fiind de 3,45 %. Din totalul de 5.570 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Vâlcea, 2.283 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.287 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 3.517 șomeri provin din mediul rural și 2.053 sunt din mediul urban.
Șomerii cu studii gimnaziale, fără studii și cu școală profesională au ponderea cea mai însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vâlcea. Ei reprezintă 3.389 persoane, adică 61% calculate procentual. Ei sunt urmați de cei cu studii liceale/ postliceale – 1.751 persoane (31%), iar 430 persoane (8%) au absolvit studii superioare.

Problema este că mulți dintre șomerii vâlceni sunt persoane „greu sau foarte greu ocupabile”

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel:
• 656 persoane foarte greu ocupabile;
• 1.989 persoane greu ocupabile;
• 2.197 persoane mediu ocupabile;
• 728 persoane ușor ocupabile.
„Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Vâlcea sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Vâlcea la adresa www.anofm.ro, secțiunea «Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea/Comunicate de presă»”, au informat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Biroului de Comunicare al AJOFM Vâlcea