Sărbătoare la Sălătrucel: COLONELUL ROȘCA, războinicul antrenat de nemți și încarcerat de sovietici, a împlinit suta de ani!


Militarul Regimentului I Dorobanți, decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial (1941-1945) a adunat zeci de rude și prieteni la atingerea primul veac de viață
Cu ocazia aniversării unui secol de viață, veteranul de război Ion Roșca a fost sărbătorit duminică, 26 septembrie 2021, la Căminul Cultural Sălătrucel. De la reprezentantul Guvernului în județ și primarul localității până la nepoții și strănepoții acestuia, nimeni n-a vrut să rateze ocazia de a celebra viața unui războinic adevărat.
Din partea Armatei, locotenent-colonel Manuela Bercea, șeful Biroului managementul problematicii de gen din MApN, a citit un mesaj direct de la ministrul Nicolae Ciucă, iar comandanții Marius Gâju și Nicolae Olaru, din partea Centrului Panait Donici și Centrului Militar Județean Vâlcea, i-au oferit diplome și plachete aniversare și de excelență sărbătoritului zilei la fel ca și maiorul Gabriel Slabu, din partea sucursalei locale a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”.
Colonelul (rtr.) Ion Roșca fost încorporat în Regimentul 1 Dorobanți din Craiova, în luna februarie 1942, iar un an mai târziu a fost trimis la Școala Militară de Subofițeri de la Postdam, specialitatea cercetare. Gustul frontului l-a simțit tocmai în istorica zi de 23 august 1944 când a pornit la luptă în Apus, pe frontul de Vest, din Ungaria. A fost apoi prizonier în lagărele din Rusia, din Germania și din Ungaria.

Regimentul I Dorobanți, în prima linie a bătăliei pentru Odessa și Stalingrad

Principalul motiv pentru care sovieticii i-au pedepsit și încarcerat pe militarii Regimentului I Dorobanți a fost bătălia de la Odessa, 8 august – 16 octombrie 1941, acolo unde oltenii au fost în prima linie administrând o înfrângere extrem de dureroasă Armatei Roșii. În cartea „Regimentul 1 Dorobanți pe Frontul de Răsărit, Fapte de arme” este descrisă traiectoria răsăriteană a infanteriștilor de la Craiova:
„De la Craiova, la Caracal și Corabia, regimentul mărșăluiește. Tot drumul și mai ales în Caracal, autoritățile și populația fac din trecerea lor o sărbătoare. Pe drum de apă, de la Corabia, ajunge la Brăila, trecând prin fața portului istoric Turtucaia. Convoiul se îmbarcă în vagoane de tren cu destinația Tighina. Aici, trupele primesc botezul focului, când bombardat de aviația inamică, regimentul înregistrează și primele pierderi.
Regimentul intră în luptă la Odessa, în linia întâi a frontului, în ziua de 28 septembrie 1941, unde ajunge în marș. Misiunea sa era de a înlocui Regimentul 1 Fortificații. Va ocupa partea din oraș cu portul petrolier. Se dau lupte grele pentru cucerirea și păstrarea Odessei. În ziua de 16 octombrie 1941, Odessa cade. Inamicul sovietic, deși încercuit, dispunea de posibilitatea de a se aproviziona prin tuneluri subterane, pe unde se va și retrage, recuperând armamentul. Un tren blindat atacă pe neașteptate, uneori chiar cu tunuri și apoi se replia. Puștile cu lunetă făceau victime printre ofițerii români, care aveau gradele încă la vedere, pe umeri.
Între 7 iulie și 30 septembrie 1942, regimentul și-a continuat drumul, de la Odessa spre Stalingrad, intrând tot mai adânc în pământul sovietic. Se trece Donul. Se cucerește prin luptă grea fiecare palmă de pământ, care se păstrează tot prin luptă”.