Sărbătoare la Arhiepiscopie!


Slujbă de priveghere și procesiune la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae
După cum vă informam și în edițiile anterioare, Ctitoria Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea și-a prăznuit hramul istoric la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae.
Astfel, în ajunul sărbătorii, numeroşi credincioși au fost prezenţi în catedrală la Slujba Privegherii săvârșită în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei a avut loc și procesiunea cu icoana și racla în care sunt așezate părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. După procesiune, racla cu sfintele moaște a fost așezată în fața Sfântului Altar spre închinare și binecuvântarea credincioșilor și a pelerinilor.
Sfintele slujbe au fost oficiate în catedrală pe parcursul întregii seri, iar mâine, 6 decembrie, Sfânta Liturghie Arhierească va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La slujba de priveghere, răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul Seminarului Teologic Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, condus de către Arhid. Prof. Dr. Codruț-Dumitru Scurtu.
În ziua sărbătorii hramului, Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit părinții stareți de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului.
Pelerinii și credincioșii  prezenți la sărbătoarea catedralei au fost binecuvântați de către Înaltpreasfinția Sa, primind deopotrivă și mesajul de felicitare pentru cei ce poartă numele Sfântului Nicolae. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de Prof. Cristian Marian Stroie.
Lumina faptelor sale bune, lucrarea filantropică și chipul de apărător al dreptei credințe, l-au așezat pe Sfântul Nicolae în evlavia Sfântului Ierarh Calinic, fapt pentru care, Sfântului Nicolae a devenit ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea și, totodată, îndrumător duhovnicesc spre înnoirea vieții, dar și pildă luminoasă pentru credința, trăirea și evlavia creștină.