SĂRBĂTOARE IMENSĂ pentru militarii vâlceni


Prin ordinul de înfiinţare, la 1 august 1997, a Bazei de Instruire pentru EOD în subordinea Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” cu sediul în garnizoana Râmnicu Vâlcea, a fost consfinţită în mod oficial naşterea unei noi specialităţi militare în Armata României moderne, specialitatea militară EOD
Ziua specialităţii militare EOD (Explosive Ordnance Disposal) se sărbătoreste din 1 august 1997, când a luat fiinţă Baza de Instruire pentru EOD care defineşte totalitatea măsurilor şi acţiunilor ce se desfăşoară pentru accesul, identificarea/recunoaşterea, diagnosticarea, evaluarea riscurilor/ pericolelor, asigurarea protecţiei personalului militar şi civil şi a bunurilor materiale, punerea în stare sigură, neutralizarea/ distrugerea muniţiilor neexplodate şi dispozitivelor explozive improvizate din zonele militare şi în teatrele de operatii, în timp de pace, în situaţii de criză, în timp de război şi în perioada post-conflict.
În cadrul activităţilor militare desfăşurate pe timp de pace sprijinul EOD vizează îndeplinirea următoarelor misiuni de bază:
a) răspunde la solicitările de asistenţă EOD în legătură cu o muniţie sau dispozitiv exploziv neexplodat, care reprezintă o ameninţare directă sau indirectă asupra vieţii, proprietăţii sau obiectivelor;
b) asigură reacţia de răspuns la rapoartele despre descoperirea unor obiecte suspectate a fi dispozitive explozive improvizate, chiar dacă acestea ar putea fi eronate sau false;
c) neutralizează şi/sau distruge dispozitivele explozive improvizate care ameninţă personalul sau obiectivele;
d) asanează terenurile, poligoanele şi apele de muniţia rămasă neexplodată în urma antrenamentelor sau tragerilor de instrucţie;
În funcţie de natura misiunii şi specializare, o echipă EOD este dotată cu următoarele mijloace şi echipamente: autovehicul de intervenţie blindat; robot telecomandat; echipament pentru detecţia/ localizarea de muniţii îngropate; echipament radiografic; echipament de televiziune/ video/foto de suprafaţă; echipament mecanic sau pirotehnic pentru extragerea rapidă şi sigură a focoaselor; echipament de protecţie a personalului împotriva flăcărilor şi fragmentelor metalice; echipament de disrupere la suprafaţa terenului; echipament pentru manipularea de la distanţă a muniţiilor; echipament pentru detecţia şi identificarea încărcăturilor explozive şi agenţilor chimici sau biologici din muniţiile explozive.

Max şi Biţă, mareşalii curajului pe patru picioare

Printre prezenţele EOD memorabile în teatrele de operaţiuni ale acestui sfert de veac a fost şi patrupezii Max şi Biţă. Pentru acest din urmă ciobănesc german MApN a făcut o amplă reverenţă în clipa dispariţiei sale în ianuarie 2019:
„Un câine te supără o singură dată în viață: atunci când moare. Biță a fost un camarad loial plutonierului-adjutant principal (r) Nicolae Constantin, cel care i-a fost alături din prima zi în care s-a «înrolat» în Armata Română. Cei doi s-au cunoscut la Râmnicu Vâlcea în 2007. La acea vreme Nicu era specializat în detonarea explozibililor și a vrut neapărat să găsească un patruped care să-l ajute să descopere bombele. Biță a participat alături de militarii români în teatrul de operații din Afganistan în 2011, unde și-a îndeplinit mereu misiunea, fiind special antrenat pentru a detecta substanțele explozive, droguri, să caute camarazii pierduţi sau să identifice inamicii. «Câinele este singură ființă de pe pământ care te iubește mai mult decât pe ea însăși» – Josh Billings. Rămas bun, camarad de nădejde!”.
Legendarii Max şi Biţă au fost produse 100% ale centrului vâlcean, crescuţi şi antrenaţi la Vlădeşti, petrecând ani întregi pe frontul afgan unde au participat la nenumărate misiuni periculoase salvând vieţile camarazilor, dar şi ale civililor prin detectarea la timp a încărcăturilor explozive ale talibanilor.