Șantierele patriei vor dudui iar: VIN MUNȚI DE BANI de la Bruxelles!


Vești nemaipomenit de bune au venit, de curând, de la Guvernul României! După vreo trei-patru încercări eșuate, România a reușit să treacă testul «Capacității» în fața exigentei comisii de la Bruxelles, iar acum țara noastră este ca o fată mare ajunsă la liceu! Sigur, exagerăm puțin în cele scrise mai sus, însă nu putem să nu ironizăm optimismul afișat de către marea majoritate a mediului politic românesc (indiferent de culorile politice) în legătură cu aprobarea Programului Național de Redresare și Reziliență al țării noastre și demararea primilor pași (destul de nesemnificativi) în cadrul acestui program și aprobarea primelor două documente necesare. Nu trebuie să uităm că aproape toate statele Uniunii Europene au aprobate aceste programe, unele chiar cu mult timp înaintea României. În plus, peste jumătate din suma totală de bani (29 miliarde de euro) pe care țara noastră ar urma să o primească până în anul 2026 este reprezentată de împrumuturi și nicidecum de «pomeni» ale mai-marilor de la Bruxelles!

Ce s-a decis în concret?

Astfel, de la Guvernul României ni s-a transmis că documentele cu pricina au fost aprobate în ședința de miercuri, 10 noiembrie 2021. Este vorba despre două memorandumuri prin care Guvernul a mandatat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Finanțelor să semneze Acordul privind contribuția financiară nerambursabilă și Acordul de împrumut dintre Comisia Europeană și România. Prin parafarea acestor împrumuturi, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
„Mai exact, prin semnarea Acordului privind contribuția financiară nerambursabilă, România va beneficia de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro, iar prin semnarea Acordului de împrumut dintre Comisia Europeană și România, de o finanțare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Până la sfârșitul anului 2021, România va beneficia de o prefinanțare de 3,793 miliarde euro, iar în cursul anului 2022 de o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, în ambele tranșe, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Banii se vor acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte. În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026”, au anunțat reprezentanții Guvernului.

PNRR are șase piloni principali

În context, mai este de amintit că Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei șase piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente. Se dorește ca acesta să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene. Cei șase piloni sunt:
• tranziția verde;
• transformarea digitală;
• creștere inteligentă;
• coeziune socială și teritorială;
• sănătate și reziliență economică, socială și instituțională;
• politici pentru generația următoare, copii și tineri.
PRECIZARE IMPORTANTĂ: Titlul acestui articol este formulat în mod ironic și trebuie tratat ca atare!
Sursă foto: Arhivă