Sâmbătă, Costeștiul devine epicentrul ortodoxiei românești


Pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare pelerinaj din calendarul religios vâlcean este marcat de pandemie
În ziua de 20 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Ca în fiecare an, la Mănăstirea Bistriţa din comuna Costești,  unde se află sfintele sale moaște, credincioşi din întreaga ţară vin  să se închine acestora şi să participe la slujbele religioase.
„Începând cu anul 1497, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au ocrotit nu doar ținuturile vâlcene, ci întreaga Oltenie, devenind cel dintâi și cel mai de preț odor al acesteia”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Aşezată într-o veche vatră sihăstrească şi la o distanţă de 43 km de Râmnicu Vâlcea, în comuna Costeşti, Mănăstirea Bistriţa a fost ctitorită la începutul anilor 1490, iar din anul 1497 se află aici spre cinstire moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Trecerea timpului şi-a lăsat amprenta asupra mănăstirii, mai ales cutremurul din anul 1838. Starea avansată de degradare a determinat demolarea bisericii, reconstrucţia fiind începută în anul 1846 de domnitorul Gheorghe Bibescu şi terminată de domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului din anul 1855. Pictura, finalizată în anul 1850, poartă semnătura lui Gheorghe Tăttărăscu. Din ctitoria boierilor Craioveşti se mai păstrează doar biserica bolniţei (1520), cu hramul Schimbarea la Faţă a Domnului. Din aceeaşi perioadă datează şi biserica închinată sărbătorii Intrarea în biserică a Maicii Domnului, aflată în peştera unde erau ascunse moaştele Sfântului Grigorie în vremuri tulburi. Tot în acea peşteră se află Schitul Sfinţilor Arhangheli şi o colonie cu opt specii protejate de lilieci.
Maicile și surorile din obştea mănăstirii, îndrumată de stavrofora Anastasia Honcioiu, au diferite ascultări, între care la atelierele de pictură, broderie, sculptură şi cizelură. Mănăstirea Bistrița este una dintre mănăstirile vâlcene unde este citită Psaltirea continuu. De asemenea, slujbele sunt rânduite după tipicul Sfântului Sava, fiind săvârșită Sfânta Liturghie zilnic.
Sursă foto: Arhivă