Inevitabilul s-a produs: Ryde a fost debarcat de la timona naționalei de handbal feminin


În prima zi a acestei săptămâni, la sediul Federației Române de Handbal s-a desfășurat ședința Comisiei Tehnice a FRH. Așa cum era de așteptat, în cadrul întâlnirii s-a discutat și despre situația lui Tomas Ryde, selecționerul suedez al echipei naționale de handbal feminin a României. Cum se cunoaște, acesta nu mai era văzut cu „ochi buni” nici de către conducerea FRH și nici de către pătimașii suporteri români după rezultatul modest al tricolorelor de la recentul Campionat Mondial din Japonia. La întrecerea din țara „Soarelui Răsare”, România a avut una dintre cele mai slabe evoluții din ultimul deceniu de la un turneu final, clasându-se pe un modest loc 12. Chiar și această poziție de la jumătatea ierarhiei finale a fost obținută cu destulă șansă, în urma victoriei la limită pe care tricolorele au reușit să o bifeze, in extremis, contra Ungariei, în ultimul meci din prima fază a grupelor.

Ryde a criticat două sportive de la SCM Râmnicu Vâlcea. Pera l-a taxat pe suedez la vot

Chiar dacă știa că este «pe făraș», Tomas Ryde a venit la ședința Comisiei Tehnice a FRH. În urma votului exprimat de tehnicienii prezenți, suedezul nu a acumulat decât patru voturi în favoarea menținerii la cârma naționalei feminine, un număr insuficient. Ryde a prezentat situația echipei pe care o pregătește, cauzele care au condus la rezultatul slab de la turneul din Japonia și, conform informațiilor publicate de Gazeta Sporturilor, și-a asumat unele greșeli de selecție, dar a și criticat câteva dintre jucătoarele pe care chiar el le-a convocat pentru prestațiile slabe de la Mondialul din luna decembrie. Printre jucătoarele care au fost criticate de Ryde și acuzate că nu au avut mentalitate de învingătoare atunci când au îmbrăcat tricoul echipei naționale s-au aflat și două sportive de la SCM Râmnicu Vâlcea: Mădălina Zamfirescu și Raluca Băcăoanu. Poate și pentru aceste afirmații, dar mai mult după ce a judecat situația la modul obiectiv, tehnicianul de la SCM Râmnicu Vâlcea, Florentin Pera, a votat pentru ca suedezul să nu mai continue pe banca echipei naționale de handbal feminin a României.

Pera, «urmașul» lui Ryde la națională?

În urma opiniilor exprimate de antrenorii prezenți la ședința Comisiei Tehnice a FRH, a fost întocmită o „listă scurtă” cu patru nume de tehnicieni din care, cel mai probabil, va fi ales viitorul selecționer al naționalei feminine. Așa după cum fostul selecționer Gheorghe Tadici propusese și la finalul Campionatului Mondial din Japonia, antrenorul Florentin Pera de la SCM Râmnicu Vâlcea se află pe această listă cu posibili viitori selecționeri. Alături de antrenorul de la campioana României s-ar mai afla „în cărți” pentru a conduce de pe bancă naționala feminină Bogdan Burcea (SCM Craiova), Adrian Vasile (CSM București) și Aurelian Roșca (actualmente fără echipă de club).
Din informațiile noastre, șansele ca Florentin Pera să se despartă de SCM Râmnicu Vâlcea sunt foarte mici, chiar aproape zero! Asta pentru că antrenorul a semnat, în 2019, un nou contract cu gruparea campioană și, în plus, primarul Mircia Gutău a declarat că ține mult la omul și la profesionistul Florentin Pera și că nu îl va lăsa să plece de la echipă. Cel mult, deși nu știm cât de benefic ar fi nici pentru SCM Râmnicu Vâlcea și nici pentru echipa națională feminină, ar exista posibilitatea ca Florentin Pera să încerce să pregătească în paralel cele două formații!