„Rotonda Plopilor Aprinși” dă startul Zilelor Râmnicului


• astăzi debutează o nouă ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși” (ediția a IX-a), dar și a Festivalului Cărții la Râmnic (ediția a VI-a)

Ca în fiecare mijloc de lună mai, Râmnicul se înscrie pe deplin merit în calendarul acțiunilor culturale de anvergură națională și chiar internațională. Peste 50 de scriitori, editori și artiști plastici din multe orașe importante ale țării vor fi prezenți la manifestările prilejuite de a IX-a ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, dar și de ediția a VI-a a Festivalului Cărții la Râmnic, găzduite în diferite locuri din Râmnic și din județ, în perioada 16-19 mai 2019. Ambele acțiuni culturale se desfășoară în organizarea Fundației și Asociației Culturale „Curierul de Vâlcea”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului, Direcția pentru Cultură Vâlcea, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Sibiu. În context, ar mai fi de amintit faptul că, după cum tradiția o impune, cele două acțiuni preced Zilele Râmnicului.
În rândurile următoare, vă propunem să parcurgeți pro­gra­mul activităților culturale programate pentru joi, 16 mai. În ediția de mâine a cotidianului nostru vom publica programul manifes­tărilor ce se vor desfășura în zilele de vineri și sâmbătă în cadrul celor două acțiuni culturale amintite mai sus.

JOI, 16 mai 2019

Între orele 14.00 – 16.30 – „Agora revistelor”, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. Vor fi prezente revistele: „Curtea de la Argeș”, „Bucureștiul literar și artistic”, „Arena literară” și „Arena literară Plus”, „Astralis”, „Seniorii”, „Cultura vâlceană” „Noul Literator” și „Rotonda valahă”. Prezintă: Ion Predescu, Acad. George Păun, Florentin Popescu, Nicolae Roșu, Gheorghe Pantelimon, Petre Cichirdan, Emilia Dănescu și Constantin Pădureanu. Moderator: Mihai Antonescu.
Între orele 15.00 – 16.30 – la Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea. Scriitorii Ana Calina Garaș și Emil Lungeanu îi vor provoca pe elevi pe teme culturale în cadrul unei întâlniri pe tema: „Constantin Brâncuși – prinț al formei pure”.
Între orele 15.30 – 16.45 – Atelierul „Mirajul copilăriei” la Grădinița Happy Kids din Râmnicu Vâlcea. Copii vor avea posibilitatea de a se întâlni cu scriitorii Passionaria Stoicescu, Ana Andreescu, Vasile Szolga și Ioan Barbu.

Grand Hotel Sofianu:
Deschiderea festivă a Salonului Național de Literatură și Artă

Între orele 17.00 – 8.30
• cuvânt de Binecuvântare din partea ÎPS Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului
• concertul Corului Seminarului „Sf. Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Dirijor Pr. prof. dr. Codruț Dumitru Scurtu
• „Buchetul cu trandafiri albi” – TROFEUL OMAGIU decernat scriitorilor, jurnaliștilor, editorilor și artiștilor plastici care au împlinit, în primele luni ale anului 2019, o vârstă cu cifră rotundă.
Între orele 18.30 – 19.45: Centenarului Marii Uniri. Moment literar pe tema: „Mamă scumpă, România”. Academicianul Gheorghe Păun va prezenta o carte de excepție, scrisă cu sânge pe câmpul de luptă: Războiul văzut de soldați (1916 – 1919). Cartea a apărut acum 50 de ani, fiind scrisă de Nicolae M. Balotă, ofițer în grad de Comandor, descendentul unei familii de boieri de pe Topolog. Cartea ilustrează fapte petrecute cu alți 50 de ani în urmă și a văzut lumina tiparului cu prilejul Centenarului Marii Uniri.
TROFEUL ROTONDA VALAHĂ 2019 – din partea Colegiului redacțional – oferit unor personalități culturale
Ora 20.00 – Cină festivă la Restaurant Grand Hotel Sofianu

Editura „Antim Ivireanul”, prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest

Între 29 mai – 2 iunie 2019, Editura „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea (director Ioan Barbu) va avea stand și lansări de cărți la Salonul Internațional de Carte Bookfest București – ediția a XIV-a. Vom anunța, în cotidi­anul nostru, programul pe zile aferent acestui eveniment după data de 24 mai.