Reprezentare vâlceană de succes, în proiectul „MOVIE IT!”


În perioada 16-23 noiembrie 2016, s-a desfăşurat, în Polonia, schimbul internaţional de tineri „MOVIE IT 2016-2-PL01-KA105-026962”, organizat de Association for local community initiatives „SILS” Sroda Wielkopolska – Polonia.
Fundaţia Kristine, parteneră în acest proiect, a trimis 6 tineri voluntari vâlceni, cu vârste cuprinse între 18-35 ani, însoţiţi de un lider de grup.
Tinerii Karina-Cornelia Andronache, Anamaria-Roberta Preda, Larisa Andreea Stancu, Andrada Ioana Dobre, Daniel Vladu, din Râmnicu Vâlcea, şi Ştefan Someşan din Târgu Mureş, au reprezentat ţara noastră, în acest proiect.
„Movie it” a fost un proiect multilateral, de 8 zile, ce a avut ca scop îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare ale tinerilor, cât şi de a arăta modul eficient de comunicare. Proiectul a strâns la un loc 42 de tineri şi lideri de grup din şase ţări: Cipru, Italia, România, Spania, Polonia şi Slovacia. Activitatea a avut loc în oraşul Sroda Wielkopolska – Polonia.
Proiectul „Movie it”, din Polonia, a fost unul reuşit, fiind o oportunitate pentru tineri să înţeleagă care sunt abilităţile de comunicare şi pentru ce avem nevoie de ele, de asemenea, conceptul de toleranţă şi înţelegere reciprocă. De ce avem nevoie să comunicăm? Pentru că nevoia de comunicare este una dintre cale mai importante nevoi umane. Datorită ei facem efortul de a ieşi din carapacea noastră şi de a interacţiona cu alţi oameni. În cadrul activităţilor proiectului s-au folosit metode de educaţie non-formală, metode de introducere a participanţilor în contextul abilităţilor de comunicare si sociale, discuţii libere.
„Pe parcursul acestui proiect am reuşit să-mi dezvolt abilităţile de comunicare atât în limba maternă, cât şi în limba engleză, dar şi abilităţile de a edita şi a crea un video. Prin această experienţă minunată am format conexiuni cu oameni noi, care mi-au oferit informaţii culturale, dar şi din domeniul lor de activitate.” (Larisa Stancu)
„De fiecare dată când am decis să particip la un proiect am avut anumite aşteptări. De data aceasta, aşteptările mi-au fost depăşite, deoarece mi-am dezvoltat abilităţile de comunicare şi mi-am descoperit o nouă pasiune în editarea de filme. În timpul proiectului, mi-am lărgit orizontul cultural şi, de asemenea, am legat prietenii noi.” (Roberta Preda)
„Pe lângă faptul că am cunoscut oameni noi şi am legat noi prietenii, am avut posibilitatea să descopăr culturi şi orizonturi noi. Am înţeles mai bine ca niciodată ce înseamnă comunicarea şi am aprofundat abilitatea de a studia fotografia şi filmul, pe care eu am început-o cu ceva timp în urma. Am fost mereu de părere că nevoia de comunicare este una esenţială. Omul e o fiinţă socială şi nu poate trăi singur, nu-şi găseşte împlinirea dacă nu relaţionează cu alte persoane. Mulţumesc Fundaţiei Kristine pentru oportunitatea de a participa la acest proiect, împreună cu colegii mei.” (Karina Andronache)
„Seara românească a fost un bun prilej de a arăta celorlalţi 35 de participanţi, din diferite ţări, cultura, tradiţiile şi obiceiurile româneşti şi specifice judeţului nostru. Au fost prezentate filme despre personalităţile şi frumuseţile ţării, dar şi gastronomia tradiţional românească (foto), toate acestea prezentate, într-o manieră originală, de către tinerii participanţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti”, ne-a declarat Cristina Băducu, preşedintele Fundaţiei Kristine.
Participanţii au împărtăşit experienţa lor, din acest proiect, în cadrul unei emisiuni TV, precum şi în cadrul unor prezentări.
Proiectul a avut ca rezultat crearea şi editarea, de către participanţi, a cinci filme despre comunicare şi importanţa acesteia, filme ce pot fi vizualizate pe pagina de facebook a Fundaţiei Kristine: https://www.facebook.com/Kristine-Foundation-120914374625595/