Reacție la fenomenul fake news: CIECH Soda România, acțiuni în justiție împotriva unor știri false


Fenomenul fake news afectează întreaga societate, iar uneori chiar și relațiile comerciale ale unora dintre cei mai mari investitori. CIECH Soda România acuză apariția unor informații false în spațiul public referitor la activitățile sale, motiv pentru care a demarat o serie de acțiuni în justiție împotriva unei publicații locale din Vâlcea. La Tribunalul Vâlcea sunt pe fond mai multe dosare deschise împotriva publicației „Ziarul de Vâlcea”, care este acuzată că a lansat atacuri și informații false în spațiul public la adresa companiei CIECH Soda România. Cel mai recent dosar, cu nr. 2791/90/2019, a fost înregistrat în data de 30 octombrie, primul termen fiind stabilit pentru 10.01.2020. În acest dosar sunt solicitate daune în valoare de 1 milion de lei, în condițiile în care compania are de apărat o reputație și este listată și la bursă.
Printre informațiile false pot fi enumerate:
„Polonezii” au avut profituri de zeci de milioane de euro – informație preluată, în mod eronat, de mai multe publicații.
Clarificări: Cu toate că în ultimii ani, în urma unor transformări profunde, care au implicat restructurări dar și investiții majore, compania reușise să treacă pe profit, balanța pentru toți anii de când operează în România rămâne una negativă. Din 2006, de când a preluat fosta USG, până în 2018, compania înregistrase pierderi totale de peste 500 milioane lei. În plus, tot profitul pe 2018, a fost înghițit în primele 3 luni ale lui 2019 de majorările prețului la abur.
Acuzații grave, care riscă să stârnească un scandal diplomatic. A fost vehiculată ideea că interesele CIECH Soda România sunt susținute de „agenți ai unui stat străin”. Statul polonez (Guvernul Poloniei) este acuzat că ar face presiuni, fiind puse în balanță interesele celor două state. Tot în balanță sunt puse și cele câteva sute de locuri de muncă ale CIECH Soda România față de 2000 de la CET Govora.
Clarificări: Singurul interes este cel al operatorilor economici de a avea afaceri sustenabile, după cum este normal, justificate din punct de vedere economic, motiv pentru care sunt luate în calcul toate scenariile, atât cel în care producția ar putea fi reluată, cât și cel al unei închideri definitive. Compania face parte dintr-un circuit economic de care depind mii de joburi, și în care sunt prinse atât companii private, cât și unele deținute de stat, iar orice probleme apărute pot avea efecte de domino. Compania a tras nenumărate semnale de alarmă și a trimis zeci de scrisori și memorandumuri către decidenții politici pentru găsirea unor soluții.
Pe lângă astfel de dezinformări, au existat atacuri la persoană care au vizat persoane-cheie din companie.
Compania menționează că astfel de atacuri afectează nu doar imaginea sa, dar și eforturile depuse pentru a căuta soluții la acest blocaj.
Grupul CIECH este o companie cu capital privat, listată la bursă, al doilea cel mai mare producător de sodă din UE, iar în prezent este unul dintre cei mai mari investitori polonezi în România. A preluat și salvat de la faliment ultima fabrică de sodă din țară, iar prin operațiunile sale susținea, la nivelul anului 2018, peste 4.400 de locuri de muncă.
Reamintim că începând cu 18 septembrie, CIECH Soda România a fost nevoită să oprească activitatea și să intre în stand-by, după ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendată. Unicul său furnizor de abur, CET Govora, a denunțat unilateral contractul pe care cele două societăți îl semnaseră la 1 aprilie și trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Condițiile noului contract propus fac imposibilă continuarea activității la unitatea locală a CIECH, în contextul majorărilor consecutive la prețul aburului.
CIECH Soda România lansează un nou apel pentru susținerea celui mai important proiect din ultimii 10 ani de la Vâlcea, construcția unei noi centrale termice în cogenerare, care să implice mai mulți parteneri. Totodată compania, aflată în centrul unui lanț economic ce cuprinde mii de joburi, anunță că va relua producția dacă îi va fi asigurat un preț corect al aburului industrial.

Despre CIECH

Grupul CIECH, acționarul majoritar al CSR, este un holding internațional din industria chimică cu o prezență în peste 100 de țări și venituri în 2018 echivalente cu 1 miliard dolari. În 2014, majoritatea acțiunilor CIECH au fost achiziționate de KI Chemistry, societate care aparține de cea mai mare firmă de investiții private poloneză, Kulczyk Investments. CIECH Soda România S.A., companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață.