Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

28 septembrie 2020

PSD se pregătește de un KO politic epic…


• 2016 a început, pentru social-democrații vâlceni, cu o „hemoragie” de primari pe care nimeni nu o anticipa în urmă cu doar câteva luni

Cum să începem? Alfabetic? Sau în ordinea mărimii localităților? De câteva săptămâni se petrece un fapt așteptat, dar rușinos atât pentru PNL, care aduce traseiști în partid, cât și pentru PSD, care nu e capabil să-și păstreze primarii. Da, e vorba de trecerea mai multor primari de la PSD, PC sau alte formaţiuni politice la liberali, despre care se pronostichează că vor câştiga peste 60 de mandate de aleşi locali la alegerile din 5 iunie. „Eu cred, pe seama studiilor sociologice şi a sondajelor de opinie pe care le-am făcut, că vom câştiga minim 60 de primării ale judeţului Vâlcea. Scorul de la municipiu va fi un bonus pentru partid în sensul câştigării majorităţii şi postului de preşedinte al Consiliului Judeţean”, spunea zilele trecute liderul liberal Cristian Buican.

Costi Rădulescu: „Electoratul va da decizia finală”
Pesedistul Costi Rădulescu a încercat să pareze loviturile săptămânale ale lui Buican: „În şedinţa din 29 ianuarie 2016 a Consiliului Judeţean Vâlcea, au fost luate decizii extrem de grave prin votul majorităţii PNL-PDL, decizii care nedreptăţesc profund comunităţile locale. În afara analizei mele, sunt nenumărate semnale în care presa prezintă explicit, cu titluri sugestive, modalitatea greşită şi abuzivă în care Consiliul Judeţean a repartizat banii în această şedinţă care va rămâne una de pomină în istoria instituţiei. Banii publici ar trebui să plece în mod echitabil către toate comunităţile, nu pe criterii politice. Ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Judeţean este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor judeţului Vâlcea. Tot vineri, doi primari au fost prezentaţi la sediul PNL precum trofeele de vânătoare, anunţând că vor părăsi PSD. Este vorba despre un fost membru PNL şi un fost membru PC. Dacă primarii în cauză se duc după promisiuni de folosire a banilor judeţului ca momeală (presa prezentând iarăşi materiale mai mult decât explicite în acest sens) în interes politic sau electoral, cei care le promit astfel de lucruri vor suporta consecinţele legii. Făcând un recurs la memorie, primarul de la Drăgoeşti a fost «pedepsit» acum un an de către cei de la PNL, în al căror sediu a fost vineri. Liberalii au repartizat atunci ZERO lei pentru comunitatea sa, tot într-o şedinţă de Consiliu Judeţean. Acum, s-a dus lângă cei care şi-au bătut joc de comunitatea din Drăgoeşti, ceea ce înseamnă că este un om slab. Şi domnul primar Dumbravă Gheorghe spunea, şi cred că avea dreptate, că a făcut degeaba campanie PNL pentru că nu a primit niciun ajutor de la peneliştii despre care, în urmă cu puţin timp, avea o părere foarte proastă, exprimată public de mai multe ori. Şi unul şi celălalt au reprezentat pentru mine buni colegi pe care i-am sprijinit de fiecare dată când m-au solicitat, în condiţiile legii, şi care iată, astăzi au decis să îşi schimbe din nou opţiunea politică. Ce să le urez?!… La mai multe?! Electoratul va fi cel care va da decizia finală în ceea ce îi priveşte”.

Boeangiu de la Alunu, încă un mandat?
În comuna Alunu, primarul Vasile Pîrvu Boeangiu a fost declarat, în 2013, incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Acesta s-a aflat în incompatibilitate începând din 4 iunie 2008, întrucât „desfăşoară activităţi remunerate în cadrul Cabinetului Medical Dr. Boeangiu Vasile-Pîrvu”. Potrivit dispoziţiilor articolului 87, alineatul 1, litera k) din Legea 161/2003, funcţia de primar este incompatibilă cu orice alte activităţi remunerate. Se pare că Boeagiu va putea candida pentru încă un mandat din partea PNL

Drăghici de la Amărăşti, curtat de PNL
De ani buni, Constantin Drăghici deţine mandatul de primar al comunei Amărăşti. Apreciat de cetăţeni, acesta a reprezentat PSD la ultimele alegeri, însă avem informaţii că este curtat de PNL, care nu are alte soluţii pentru localitatea din sudul judeţului.

Liberalul Bîzîc, prima şansă la Băbeni
Oraşul Băbeni şi-a schimbat complet înfăţişarea de când Sorin Bîzîc a fost ales primar, în 2012. În ultimii patru ani, edilul liberal a derulat numeroase investiţii în infrastructură, astfel că are şanse mari să fie reales. În acest timp, pesediştii s-au orientat spre fostul primar Ştefan Bogdan, care a reprezentat PDL în mandatul 2008 – 2012.

Mateescu, încă o dată la Băile Govora?
Mihai Mateescu este cotat cu prima şansă la Băile Govora. Marea problemă a PSD este că, de ani de zile, nu s-a găsit un candidat redutabil pentru Govora, deşi liderul acestei organizaţii a fost Daniela Oteşanu, actualul preşedinte al Organizaţiei judeţene de femei social – democrate. Aceasta din urmă pare să-și fi țintit planurile de viitor către un loc de Parlament mai mult decât spre primărie.

Vasilache nu are contracandidat la Băile Olăneşti
Odată cu reabilitarea totală a reţelelor de drumuri şi apă din Băile Olăneşti, Sorin Vasilache şi-a asigurat un important capital electoral pentru alegerile din 5 iunie. De ani buni, PNL caută o soluţie politică pentru Primăria Băile Olăneşti, dar nu o găseşte, deşi a încercat chiar cu fostul subprefect Ioan Filip în 2012.

Constantin Bănacu are toată „muniția politică” necesară pentru a menține Bărbăteștiul o fortăreață roșie la fel și Vintilă Chelcea în Berbeşti, dar pentru PNL.

Buşagă rămâne favorit la Berislăveşti
Cele câteva mandate de primar ale lui Ion Bușagă în fruntea comunei Berislăvești i-au garantat acestuia o notorietate destul de ridicată. Plecat de la PNL la PSD, Bulagă este favorit în sondajele de opinie pentru a obţine încă un mandat în fruntea comunei sale.

Nicu Gheorghe din Boişoara, de la care formaţiune politică?
În 2012 s-a produs, la Boişoara, o mare surpriză electorală: Nicolae Gheorghe de la PC l-a învins pe liberalul Ion Popescu. În 5 iunie 2016 se aşteaptă ca Nicu Gheorghe să îşi adjudece al doilea mandat de primar, însă nu este prea clar numele formaţiunii din partea căreia va candida.

„Neamţul” Schell e sigur că va câştiga încă un mandat
Faptul că Robert Schell s-a ocupat de bunul mers al treburilor administrative din Brezoi îl plasează pe acesta favorit în cursa electorală din iunie 2016. Tot din partea PNL, „neamţul” Schell nu va avea mari emoţii peste câteva luni, deoarece organizaţia PSD din Brezoi nu a reuşit să promoveze vreun candidat redutabil.

Rocadă Mirea – Vlădulescu, la Budeşti
Situaţie destul de complicată în comuna Budeşti, unde tandemul liberal Gheorghe Mirea – Ionel Vlădulescu a condus în ultimii ani administraţia locală. Din informaţiile noastre, Mirea va renunţa la o nouă candidatură, iar Vlădulescu va intra din partea PNL în lupta pentru fotoliul de primar. Care este dorit şi de PSD, UNPR şi ALDE…

Udubae, candidatul PNL pentru Bujoreni?
Până acum, PSD nu a avut emoţii în comuna Bujoreni, unde Alexandru Roşu a găsit, din patru în patru ani, soluţii pentru a cuceri câte un mandat de primar. Posibila candidatură a lui Gheorghe Udubae din partea PNL aduce, odată cu ea, emoţii pentru pesedişti.
Buneşti, prin persoana gospodarului Viorel Radi de la PSD, nu are șanse la vreo schimbare iar Câinenii şi Călimăneştii promit să rămână pe aceleași structuri de conducere administrativă . În fapt, situaţia electorală a comunei Câineni şi a oraşului Călimăneşti este asemănătoare, cu organizaţii locale ale PSD care nu prea pot emite pretenţii pentru alegerile locale din 5 iunie. Astfel, Ion Nicolae la Câineni şi Florinel Constantinescu la Călimăneşti se pot considera favorit pentru scrutinul de peste câteva luni.

La fel la Cernişoara şi Costeşti
În „oglindă” faţă de rândurile de mai sus se prezintă situaţia din comunele Cernişoara şi Costeşti. Mihai Ionescu are suficientă notorietate printre concetăţeni pentru a fi reales, iar Toni Peştereanu a schimbat în bine multe lucruri din administraţia costeşteană încât să obţină al doilea mandat de primar. La Copăceni, Gheorghe Tâmplărescu va rămâne la PSD, nu același lucru se poate garanta la Creţeni, unde  Ion Spârleanu  e în negocieri atât cu PSD şi PNL

Popolan are toate şansele să fie reales, la Dăeşti

După ani buni în care dezvoltarea comunei Dăeşti a stagnat, George Popolan a schimbat total, în 2012, modul de a face administraţie. Secondat de Călin Ştefan, tânărul liberal Popolan are toate şansele să fie reales de către concetăţeni. La Dănicei,Dumitru Pirneci a trecut la PNL, la fel și la Diculeşti, unde Sabin Cupăreanu e așteptat să fie anunțat cât de curând în rândurile  PNL

Nedelcu, favorit sigur la Drăgăşani
În 2012, Cristian Nedelcu a schimbat „eticheta liberală” a celui de-al doilea municipiu al judeţului. Multitudinea de proiecte finalizate de „administraţia Nedelcu” în ultimii ani îl plasează pe edilul social – democrat în postura de favorit pentru alegerile de la începutul lunii iunie.

Melente, de la Drăgoești, revine la PNL
Aşa cum aţi aflat din ediţia de luni a ziarului nostru, Gheorghe Melente de la Drăgoeşti este un alt primar care a trecut la PNL. Sau, mai bine zis, a revenit la PNL, după o „rătăcire social – democrată” pe seama Ordonanţei 55. Reprimirea lui Melente înseamnă că liberalii au încredere în potenţialul său electoral.

Șoc la Fârtăţeşti: Voicescu se întoarce pe dreapta după mai bine de 15 ani!
Una dintre marile lovituri primite de PSD este plecarea primarului celei mai mari așezări rurale din județ. Nicolae Voicescu, unul din stâlpii sudului pentru PSD, s-a supărat iremediabil pe Costi Rădulescu și a trecut, în primă instanță lângă Dan Nițu, apoi lângă PNL. Vecinul de la Făureşti, Ion Ţârvuică rămâne la PSD, la fel ca și edilul din Frânceşti, Ion Troculescu.

Năfliu şi Udrea au prima şansă la Galicea
Cuplul administrativ Ion Năfliu – Florin Udrea are destule reuşite în fruntea comunei Galicea. Din acest motiv, cei doi edili reprezentând PNL vor fi, din nou, favoriţi în cursa electorală din 5 iunie. Iar PSD nu pare să aibă soluţii…
Actualul primar din Ghioroiu nu mai vrea să candideze
Situaţia electorală din comuna Ghioroiu este complicată, deoarece Traian Dumitraşcu (ales peste listele Partidului Conservator) nu mai intenţionează să candideze pentru un nou mandat. În această perioadă, atât PNL, cât şi PSD caută soluţii pentru alegeri.

La Glăvile şi Grădiştea nu se schimbă primarii!
La Glăvile şi Grădiştea, primarii în funcţie au prima şansă la alegerile locale din 5 iunie. Atât Ion Ignătescu de la Glăvile, cât şi Ilie Boiangiu de la Grădiştea s-au ocupat bine de actul administrativ şi sunt apreciaţi de concetăţeni. Mai trebuie spus că cei doi primari sunt membri ai PNL.

Din nou, luptă strânsă la Goleşti?
Având în vedere rezultatul strâns al alegerilor din 2012, este de aşteptat ca lupta să fie la fel şi în iunie 2016. Din informaţiile noastre rezultă că Gheorghe Şerban va fi susţinut de PNL pentru un nou mandat, deşi rezultatele sale administrative sunt „subţiri”, iar Mihai Cosmin ar putea fi susţinut de PSD.

La Guşoeni, Concioiu are prima şansă
Unul dintre „primarii din sud” care „ţine steagul sus” este Nicolae Concioiu de la Guşoeni. Având în vedere că acesta a reuşit, în mandatul 2012 – 2016, câteva investiţii în infrastructură, are prima şansă pentru un nou mandat.

PNL merge tot cu Fârtat la Horezu
De când a preluat mandatul de primar, Ilie Fârtat a reuşit numeroase investiţii în oraşul Horezu. Din acest motiv, PNL merge tot „pe mâna lui”, dar nu sunt puţini suporterii fostului primar Cristian Niţu, şi el membru PNL. Un alt nume ce-ar putea cântări în lupta electorală este cel al lui Nicolae Sărdărescu, despre şeful Poliţiei Horezu vorbindu-se că se apropiat de UNPR.

Ioneşti – Constantin Neagoe negociază cu PNL
Din informaţiile noastre rezultă că primarul Marin Puchin nu va mai candida pentru un nou mandat la Lăcusteni. PNL a găsit soluţia lui Ion Rada (un brutar din comună), iar PSD pare tentat să meargă cu actualul viceprimar, Ştefan Dacălu. Neagoe de la Ionești, în cărți pentru liberali.

Cei din Lădeşti, Lăpuşata şi Laloşu vor realegerea primarilor
În trei comune – Lădeşti, Lăpuşata şi Laloşu – actualii edili liberali au toate şansele să fie realeşi în data de 5 iunie 2016. Vorbim despre Ion Lixandru (Lădeşti), Nicolae Joiţa (Lăpuşata) şi Nicu Constantin (Laloşu). Una din puţine femei – primar din Vâlcea, Alexandrina Ivancu de la Livezi, a făcut atâtea lucruri bune câte a putut pentru localitatea sa. Din acest motiv, poate, este curtată de liberali, însă nici UNPR nu poate sta „cu mâinile-n sân”.

Lungeşti, Măciuca şi Mădulari rămân „galbene”
Un alt „calup” de trei comune – Lungeşti, Măciuca şi Mădulari –vor rămâne „galbene”. Despre tânărul edil Tiberiu Costea de la Lungeşti se aud numai cuvinte bune prin comună, iar Nicolae Văduva de la Măciuca are în spate susţinerea senatorului Dan Niţu şi nu are cum să piardă alegerile din iunie. Acelaşi lucru se poate spune despre Gheorghe Florescu de la Mădulari.

Malaia, încă „o tură” cu Sergiu Bogdan?
Din puţine informaţiile pe care le avem despre situaţia electorală din Malaia rezultă că primarul Sergiu Bogdan de la PSD va candida pentru un nou mandat. Şi, probabil, fostul viceprimar Gheorghe Vangu va fi susţinut de PNL în lupta din iunie.

Situaţie neclară la Măldăreşti
Una dintre cele mai neclare situaţia politice se înregistrează la Măldăreşti, unde edilul Ionel Dragu este cercetat penal pentru un prejudiciu de câteva miliarde bune. Cum Dragu a fost primar din partea PSD mai multe mandate la rând, liberalii nu au luat în calcul această comunitate, astfel că se caută soluţii rapide.

Luptă strânsă la Mateeşti
Una dintre cele mai interesante bătălii electorale se va derula, peste câteva luni, la Mateeşti. Primarul liberal Valerian Alexie va fi înfruntat de viceprimarul social – democrat Cosmin Anghelescu, care are un important capital electoral printre concetăţeni.

Bărzăgeanu, încă un mandat la Mihăeşti?
Chiar dacă nu are în „portofoliu” investiţii serioase într-una dintre cele mai „avute” comune ale judeţului, Constantin Bărzăgeanu de la Mihăeşti are prima şansă la alegeri. Se pare că secretarul Primăriei, Sabin Popa, va fi susţinut de PSD la alegerile din iunie. Liberalii își menține pozițiile dar și șansele cu primarii din Ocnele Mari – Petre Iordache, Milcoiu – Daniel Muşat, Mitrofani – Lupu Răspopescu, Muereasca – Ion Ungureanu, Olanu – Gheorghe Anghel, Oteşani – Mircea Oprişor.

Locuitorii din Ocne şi Muereasca îşi realeg primarii
În oraşul Ocele Mari şi în comunele Milcoiu, Mitrofani, Muereasca, Olanu şi Oteşani, PNL susţine primarii în funcţie pentru încă un mandat. Şi sunt destule şanse ca Petre Iordache (Ocne), Ion Ungureanu (Muereasca), Daniel Muşat (Milcoiu), Lupu Răspopescu (Mitrofani), Gheorghe Anghel (Olanu) şi Mircea Oprişor (Oteşani) să câştige alegerile din iunie.

PNL caută „altceva” pentru Nicolae Bălcescu?
După apariţia unor probleme ale primarului Constantin Oprea, liberalii caută alte soluţii electorale pentru alegerile din 5 iunie. Destul de neclară este şi situaţia lui Constantin Cârstina de la Orleşti, despre care, însă, liberalii spun că poate candida şi are clar şanse la încă un mandat.

ALDE are şanse la Păuşeşti
La Păuşeşti, se va produce o rocadă, în sensul că primarul Gheorghe Pârvulescu de la PNL nu va mai candida pentru un nou mandat, iar viceprimarul Cătălin Avan va fi susţinut de ALDE pentru alegerile din iunie. La Perişani, situația e clară Ion Sandu rămâne la PNL, în vreme ce la Pesceana, edilul  Ion Vasile e tatonări PNL dar mai ales cu retragerea, Georgian Fulgescu de la PSD fiind gata să preia frâiele. La Pietrari, Nicolae Moraru rămâne la PNL

Din nou, emoţii la Popeşti!
În comuna Popeşti, primarul Constantin Şerban de la UNPR are din nou emoţii. La fel ca-n 2008, când a pierdut alegerile în faţa secre­tarului Alin Popescu, Şerban va fi concurat acum de-un candidat de sex feminin din partea PNL şi tot din „aparatul” Primăriei. La Prundeni,  Horia Horăscu  rămâne lângă PSD, la Racoviţa, Sonia Iliescu nu pleacă din PNL, Ion Tănase vrea să candideze în Râmnic, în vreme ce la Roeşti – Gheorghe Drăghici rămâne la PSD deși l-ar fi vrut PNL. În Roşiile, bă­tălia va avea deja tradiționalii rivali în persoana lui Ştefan Marinescu PNL și Doru Diaconu de la UNPR, adică primarul și vicele în funcții. În Runcu,Maria Dina rămâne la PNL iar la Sălătrucel, Vasile Miu e cel mai probabil candidat al liberalilor.

Scundu, fortăreața roșie care se clatină
Dumitru Blejan, cel mai performant dintre toți caii de povară electorală ai lui Ion Cîlea, edilul celor mai mari scoruri pesediste, tocmai ce și-a proclamat nemul­țu­mi­rile față de Costi Rădulescu. Deloc neglijabile sunt șansele să-l vedem pe Blejan, după patru man­date la PSD, sub un alt stindard, uneperist, foarte posibil.

Şirineasa, bătălia bătăliilor
Ion Streinu – PSD și  Dan Săraru – PNL promit o ciocnire poli­tică de mare interes. N-ar fi prima da­tă când cei doi își încrucișează săbiile dar miza de acum este una mai mult personală decât electorală.
Cei din Slătioara îl vor reales pe Romcescu
Una din puţinele comune în care PSD nu are emoţii pentru alegerile din iunie este Slătioara. Sorin Romcescu chiar a dezvoltat localitatea, existând chiar o glumă în acest sens: „Numai în curţi şi-n case nu au cei din Slătioara asfalt”. La
Stăneşti, Ionel Michiu rămâne la PNL, același lucru la Ştefăneşti, unde  Alexandru Uţă nu pleacă de la liberali.

Stoeneşti – Gheorghe Dumbravă a trecut la PNL
Aşa cum aţi citit mai sus, primarul Gheorghe Dumbravă a trecut de la PC la PNL zilele trecute, după o „haltă” prin PSD. Reuşind mult mai multe investiţii în infrastructură decât predecesorul său pesedist Mateescu, Dumbravă are toate şansele să mai câştige un mandat de primar. La Stoileşti, Florin Ionescu rămâne la PSD cu fostul primar Obogeanu care va fi susţinut de PNL. La Stroeşti, Velcu Istocescu de la PSD și Toma Ciolacu curtat de PNL sunt rivalii pentru iunie. Primarul Şuşaniului, Gheorghe Staiu a anunțat că merge cu PNL în timp ce la Suteşti – PSD caută candidat după condamnarea lui Ion Stănescu. În Tetoiu, alesul Lucian Antonie nu poate pleca de la PNL, la fel și la Titeşti, cu Cătălin Daneş . De un sfert de secol, la Tomşani, alegerile locale sunt o formalitate pentru pesedistul Dumitru Pearcu.

Pe Daniel Băluţă de la Vaideeni, PNL îl vrea înapoi
Pentru a câştiga un nou mandat de primar, Daniel Băluţă de la Vaideeni a făcut ce trebuie: asfaltări de drumuri, extindere şi moderni­za­rea a reţelelor de apă şi canalizare. Din acest motiv, liberalii caută să-l rea­ducă în tabăra lor, dar nici PSD-ul nu stă degeaba.
La Valea Mare – Constantin Briceag negociază intens cu PNL iar la Vlădeşti – Sorin Ghiţă rămâne la PSD, caz în care viceprimarul Adrian Cosac de la PSD caută par­tid. Șeful administrației din Voiceşti, Florin Vătafu a trecut deja la PNL. La Voineasa, se caută candidat de la PNL, consilierul Giani Mann nu vrea să se înscrie în luptă. Constantin Liţoiu, de la Zătreni,  rămâne la PNL

Marius CIUTACU, Sebastian CÎRCIU

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate