PRIVILEGIU PENTRU RÂMNICENI! Vor putea călători cu autobuzul viitorului


La începutul lunii decembrie, autobuzul care aproape te duce în viitor va circula pe străzile orașului
Prin intermediul unui comunicat de presă transmis luni, 18 octombrie 2021, reprezentanții companiei Solaris Bus & Coach (lider european în producția de vehicule electrice pentru transport public) au venit cu vești cât se poate de bune pentru locuitorii județului nostru, în mod special, pentru râmniceni. Ei au anunțat că vor prezenta, în premieră pentru România, autobuzul pentru transport în comun denumit Urbino 12 (cu hidrogen), în cadrul unui tur național. Timp de două luni, autobuzul cu hidrogen va fi prezent în douăsprezece orașe din țară, după următorul traseu: Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Sfântu Gheorghe, Iași, Galați, Constanța, București, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara și Oradea. În Râmnicu Vâlcea, autobuzul alimentat cu hidrogen va circula în perioada 2-7 decembrie 2021.
„Autobuzul Urbino 12 cu hidrogen va circula timp de câteva zile în fiecare oraș din cadrul turului, pentru a fi testat de administrațiile locale, în vederea familiarizării cu cea mai nouă tehnologie de propulsie și a conștientizării eficienței folosirii hidrogenului ca sursă de energie complet curată și a diminuării emisiilor poluante de dioxid de carbon. Turul autobuzului Solaris Urbino 12 cu hidrogen prin cele douăsprezece orașe din România cuprinse în traseu este realizat în colaborare cu Linde Gaz România, partener care asigură alimentarea acestuia cu hidrogen”, ne-au anunțat reprezentanții Solaris Bus & Coach.

Ce «știe» să facă acest autobuz? (nu vă gândiți la cartofi prăjiți)

Lansat în iunie 2019, la Summitul Global pentru Transport Public (UITP) din Stockholm (Suedia), Solaris Urbino 12 reprezintă avangarda tehnologică a vehiculelor pentru transportul public fără emisii nocive. Totodată, acesta este o soluție sustenabilă pentru orașele care doresc să investească în calitatea mediului pentru locuitorii lor. Alimentat cu hidrogen, vehiculul inovator oferă o autonomie de până la 400 km, păstrând în același timp toate avantajele unui motor electric.
Autobuzul cu hidrogen este caracterizat de un nivel scăzut de zgomot în timpul deplasării, ce garantează o experiență plăcută de călătorie atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri. Mai mult, confortul pasagerilor va fi asigurat și de o serie de beneficii precum: sistemul de climatizare, camerele de supraveghere, dar și un sistem modern de informare. De asemenea, aceștia își vor putea reîncărca dispozitivele mobile în porturile USB disponibile, în timp ce persoanele cu mobilitate redusă vor avea la dispoziție o rampă și un compartiment pentru scaune cu rotile.
Comisia Europeană își propune ca în intervalul 2024-2030, hidrogenul să devină o componentă intrinsecă a unui sistem energetic integrat, cu un obiectiv strategic la capitolul producție de până la 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil în țările din Uniunea Europeană. Utilizarea hidrogenului va fi extinsă treptat în transportul public, cel cu camioane, feroviar și la unele aplicații de transport maritime.
Material realizat cu sprijinul Solaris Bus & Coach