Președintele FRH crede că handbalul încă mai poate scoate oamenii în stradă!


Cornel Penu, cel mai mare portar din istoria handbalului românesc și-a sărbătorit ziua de naștere pe 17 iunie 2021, tocmai în ziua în care handbalul autohton a împlinit un secol de existență. Fostul mare sportiv, stabilit în Franța din 1990, a venit pentru câteva zile în țară și a fost invitatul președintelui Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, la sediul forului pe care acesta îl conduce.
Dublu campion mondial cu naționala masculină a României, medaliat cu bronz olimpic în ’72 la Munchen și cu argint în ’76 la Montreal, Cornel Penu, cel mai mare portar pe care România l-a avut la handbal, și-a sărbătorit cei 75 de ani în aceeași zi în care handbalul românesc a împlinit 100 de ani. Și nu oriunde, ci chiar la Federația Română de Handbal, unde a fost invitatul de onoare al președintelui Alexandru Dedu. Stabilit în Franța încă din anul 1990, fostul mare handbalist a venit pentru patru zile în țară. Angajații federației au fost fascinați să îi asculte poveștile din vremea în care echipa de handbal masculină a României, al cărui portar era, a fost cea mai bună din lume. Cornel Penu a primit cadou de la Alexandru Dedu un tricou personalizat.
„La 100 de ani de handbal românesc îi urez handbalului din România să se ocupe de tinerele generații și de copii. În primul rând, antrenorii și specialiștii trebuie să învețe că ei trebuie să fie super profesioniști pentru a putea transmite ce trebuie tinerei generații”, a declarat Cornel Penu, dublu campion mondial în 1970 și 1974 cu echipa națională de handbal masculin a României.

Dedu: „La performanță mare, handbalul ar putea scoate oamenii în stradă”

„Întâlnirea cu dânsul a fost o bucurie imensă. A spus niște lucruri care s-ar aplica și astăzi, apropo de performanța dânsului ca și sportiv, ca și component al echipei naționale. A povestit cât dura la dânsul pregătirea fizică și cea mentală. A fost impresionant”, a mărturisit Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal.
Șeful handbalului din România a făcut și o caracterizare a celor 100 de ani al sportului pe care îl conduce: „Văd handbalul ca un copac cu foarte multe ramuri și cu rădăcini adânci, atât în sportul românesc, cât și în contemporaneitatea românească. Handbalul a adus foarte multă bucurie oamenilor din această țară și în cazul unei performanțe mari ar putea să scoată oamenii în stradă”.
Alexandru Dedu a mărturisit că și-a ales și momentul preferat din istoria handbalului românesc: „Mi-a rămas în cap ultima medalie a băieților, medalia de bronz câștigată în 1990 în Cehoslovacia”.

Penu, cel mai mare portar al României

Cornel Penu este considerat cel mai mare portar din handbal pe care l-a avut țara noastră. Este dublu campion mondial, în 1970, după ce România a trecut la limită, cu scorul 13-12, de Germania de Est și în 1974, când a câștigat al doilea titlu mondial, învingând din nou Germania de Est. A făcut parte din lotul medaliat cu bronz olimpic la Munchen în 1972 și argint olimpic la Montreal, în 1976. După ce s-a retras din activitatea competițională, în 1980, a devenit antrenor la echipa națională. Din 1993 a activat la Marrakech, în Maroc, iar apoi a plecat în Franța, la Sedan. Pentru realizările, sale a fost numit maestru emerit al sportului.
Sursă foto și text SPORTSNET