Prăpăd în 34 de localități vâlcene


• precipitațiile căzute la finalul lunii aprilie au distrus drumuri, gospodării, anexe ale locuințelor, poduri și podețe

În perioada 20 – 26 aprilie a.c., zeci de localități vâlcene au fost afectate de precipitațiile abundente, producându-se pagube însemnate la infrastructura rutieră, anexele gospodărești etc. Redăm, mai jos, localitățile și pagubele produse, raport prezentat în cadrul întrunirii Comitetului pentru Situații de Urgență Vâlcea:
Băile Govora: în satul Gătejești: un pod vechi de peste 24 de ani a fost deteriorat, prezentând eroziuni accentuate la culee și pilonii de susținere, existând pericol de prăbușire, ca urmare a precipitațiilor abundente și eroziunii produse de pârâul Govora. Valoarea pagubelor este de 1.715 mii lei. Tot ca urmare a precipitațiilor, în oraș a fost degradat acoperișul vilei de pe strada Horia, Cloșca și Crișan, la subsol constatându-se infiltrații de apă.
Berbești: în satul Valea Mare, cătunele Amzulești și Trestie au fost afectate, punând în pericol gospodăriile din zonă. Totul vine ca urmare a alunecării de teren, consecință a exploatării cărbunelui. În satul Roșioara, ca urmare a precipitațiilor și alunecării de teren, s-a reactivat alunecarea haldei de steril Panga Nord, afectând gospodăriile din zonă.
Comuna Berislăvești: în satul Dăngești, a fost afectată platforma DJ 703 și în satul Seaca, platforma DC Berislăvești – Seaca. Pagubele, în ambele cazuri, este de 250 mii lei.
Comuna Bujoreni: în satul Valea Bujorencii, locuința unei familii, anexele gospodărești și zidul de sprijin din spatele anexelor prezenta degradări. Totul vine ca urmare a precipitațiilor abundente și lipsei rigolelor de preluare a apelor pluviale de pe versanți.
În comuna Diculești, în satul Diculești, a fost afectată platforma DJ 643 în punctul Scarlat.
În municipiul Drăgășani, în oraș, în zona Dealul Olt, limită Sutești, și în punctul Popa Iancu au fost afectate plantațiile de viță de vie și căile de acces pe cca. 3.700 mp.
În comuna Drăgoești, satele Geamăna, Buciumeni și Satul Nou Geamăna, au fost afectate: platforma DJ 678 C și DC 44, terenurile agricole și forestiere, rețelele de alimentare cu energie electrică, terenuri arabile cca. 80 ha.
În comuna Fârtățești, a fost afectată o gospodărie, prezentând crăpături și două anexe.
În Galicea, au fost afectate de precipitații, incapacitatea de preluare de către rigole și șanțuri a apelor pluviale, scurgeri de pe versanți, platforma DC 318 Galicea Dealu Mare, platforma drumurilor de interes local.
În Gușoeni, satul Spârleni, au fost afectate patru gospodării, din cauza precipitațiilor, pagubele fiind de 5 mii lei, 0,20 ha teren arabil – pagube în sumă de 5 mii lei și platforma DC 86.
În comuna Ghioroiu, sat Herăști, a fost afectat un podeț subtraversare DJ 651 A, paguba fiind de 3 mii lei.
Adevărate pagube s-au înregistrat în orașul Horezu. În satul Romanii de Sus, a fost afectată conducta de aducțiune apă brută pentru stația de epurare și un pod distrus . Valoarea pagubelor în ambele cazuri este de 100 mii lei. În satul Râmești, în punctul Bogorodea – Gulimani au fost afectate două gospodării, fiind situate la 100 m de alunecarea propriu-zisă. În acest caz, paguba este de 20 mii lei.
În Lungești, a fost afectată proprietatea Mânăstirii Mamu, ca urmare a eroziunii produse de pârâul Mamu.
De asemenea, în comuna Mădulari, sat Dimulești, a fost afectată platforma DC 63 și distrusă împrejmuirea unui cimitir.
În comuna Milcoiu, sat Șuricaru, a fost afectată platforma drumului de interes local în punctul Iordăchioiu – Găvănel și pct. La Mitrică, ca urmare a instabilității terenului și excesului de umiditate.
În Nicolae Bălcescu, în satul Dosu Râului, a fost afectată platforma DJ 678 D, paguba fiind de 23 mii lei. În satul Valea Bălceasca, a fost afectată platforma DJ 678 D. În satul Predești, a fost afectată platforma drumului de interes local, pe o lungime de 1,5 km, în timp ce-n satul Măngureni, s-a înregistrat o alunecare de teren. În satul Bănești, a fost afectată platforma drumului de interes local, pe o lungime de 3,2 km, paguba fiind de 29,4 mii lei. În satul Linia Hanului, a fost afectată platforma DJ 678 D, pe 2 km, paguba fiind de 18,4 mii lei. Platforma DJ 678 D a fost afectată și-n satul Valea Viei, în Șerbăneasa și-n Valea Bălcească.
La Scundu au fost afectate: 10 gospodării din Scundu, pagubele fiind de 100 mii lei; platforma drumului de interes local „Rovina” – 3.300 mii lei paguba; o alimentare cu apă – pagubă de 100 mii lei; platforma DJ 645 – 4.250 mii lei pagubă, un podeț – pagubă de 500 mii lei; din satul Avrămești: două gospodării, platforma unui drum de interes local, o alunecare de teren, iar în Crângu – platforma DJ 645, patru gospodării, o alimentare cu apă, o conductă de canalizare, o rețea de alimentare energie electrică. Pagubele din satul Crângu se ridică la 7.800 mii lei.
În comuna Stoenești, pagubele sunt următoarele: platforma drumului de interes local „Păsăreasca” – 5 mii lei; platforma drumului „Valea Lupului” și „Gruierii II” – 6 mii lei; în satul Bârlogu, platforma a patru drumuri locale – 10 mii lei.
În Vaideeni, satul Izvoru Rece, s-au înregistrat următoarele pagube: platforma asfaltică și rigolele de pe drumul forestier Izvoru Rece, modernizat cu fonduri europene; platforma DC 157 și platforma drumului de interes local Râpa Recea, precum și platforma drumului forestier Recișoara.
Nici Vlădeștiul n-a scăpat de precipitații. În satul Priporu, a fost afectată platforma DC 165 Vlădești – Priporu (Dosu cu Morile), paguba fiind de 40 mii lei; trei gospodării cu fisuri și crăpături în pereți – 180 mii lei și o rețea electrică de joasă tensiune, paguba fiind de 30 mii lei.
S-au mai înregistrat probleme în localitățile: Voicești, pe drumuri de interes local, în Voineasa – gabioanele de pe malul drept al pârâului Mănăileasa, Șușani – platforma DJ 677, Sutești – în zona Dealul Olt, limită municipiul Drăgășani, afectate plantațiile de viță de vie, în comuna Ștefănești – afectată platforma DJ 677 E, în Stoilești – afectată platforma DC 39 Bulagei – Geamăna, în satul Coasta Cerbului – gospodăria unei femei, în comuna Roșiile – platforma DJ 676 A Fârtățești – Roșiile, în Roești – aripa podului de pe DC 95 pârâul Cernișoara dislocată, iar în Prundeni – o anexă afectată și garajul unei locuințe.
S-au înaintat mai multe propuneri edililor privind remedierea pagubelor.