«Posada 1330» sau cum istoria, prin oameni, nu moare niciodată


• Perișaniul și-a cinstit, așa cum trebuie, eroii luptei de la Posada, precum și pe cei din primul război mondial
Fără doar și poate, sfârșitul săptămânii trecute a fost dedicat istoriei, comemorării faptelor vitejești ale înaintașilor noștri, fără de care existența acestui popor era sub semnul întrebării; într-un cuvânt, am fost martorii, aș putea spune, fără a greși, singurii sărbători din țară dedicate unei lupte. La Perișani, s-a desfășurat cel mai important eveniment al localității păstorite de vrednicul Ion Sandu, sărbătorirea luptei de la „Posada 1330” – ediția a XX-a și „Împlinirea a 103 ani de la luptele purtate la Perișani de ostașii români, în luna octombrie 1916” – ediția a IV-a.
Sărbătorirea a 689 de ani de la desfășurarea celei mai sângeroase bătălii și a celei mai mari victorii din istoria Europei secolului al XIV-lea, care a avut loc în Pripoarele Perișanilor nu putea trece neobservată de pleiada de istorici și oameni de cultură invitați la Perișani, pentru a «reînvia» prin acțiunile lor, istoria de pe aceste meleaguri.

Două zile de „maraton” istoric și cultural

Programul a fost unul cuprinzător: sâmbătă, 19 octombrie, între 10.00 și 12.00, a avut loc concursul județean istorico-geografic având tema „Posada 1330”, derulat în cadrul Școlii Profesionale Perișani, urmat, între orele 13.00 și 14.00 de dezbaterile istorice „Posada 1330” și Primul Război Mondial – Perișani 1916, la sediul Căminului Cultural din centrul localității, susținute de profesori de istorie ai județului, academicieni, istorici și oameni de cultură din România. Tot sâmbătă, de la ora 18.00 s-a desfășurat festivalul cercetășesc „Posada în lumina istoriei”, prezentat de Centrul local al Cercetașilor din Perișani, pe insula Posada de la Centrul de Informare și Promovare Turistică.
Duminică, 20 octombrie, de la ora 10.00, după discursul primarului s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Local Perișani, urmată de o scurtă alocuțiune a oficialităților prezente la eveniment și discuții despre istoria locală, iar de la ora 12.00 s-a desfășurat, ca în fiecare an, ceremonialul militar prin prezentarea onorului militar la statuia lui Basarab I, comemorarea eroilor căzuți pe câmpul de luptă de la Perișani, între anii 1330 și 1916, intonarea imnului eroilor și depuneri de coroane. După programul cultural-artistic prezentat de elevii Școlii profesionale Perișani a urmat un program folcloric realizat de Orchestra „Rapsodia Vâlceană”, alături de Nineta Popa și alți soliști din zonă, pe scena din centrul civic al localității.

Vremea superbă, un aliat de nădejde

«Posada 1330» s-a dovedit, și în acest an, un eveniment care s-a bucurat de o largă participare, atât din partea oficialitățile județene, care s-au străduit pe cât posibil, să fie prezente, direct sau prin reprezentanți, dar și din partea comunității locale, prezente cu mic cu mare la toate acțiunile gândite de primarul Ion Sandu, împreună cu echipa sa organizatorică. Aceștia au avut și un aliat de nădejde – vremea superbă care a învăluit cu un soare arzător întreaga sărbătoare.