Pompierii și geniștii intervin în Râmnic, Drăgășani, Călimănești și Bujoreni


. în Băbeni, după intervențiile echipajelor, apele se retrag

Judeţul Vâlcea se află sub Avertizare de Cod Portocaliu de inundaţii pe afluenţii râului Olt din data de 28.11.2015, de la ora 03.00 până la ora 15.00, când s-a trecut la Cod Galben până în data de 29.11.2015 la ora 16.00. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea s-a operaţionalizat grupa operativă,  pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă. În   acest   moment,  echipajele   de   intervenţie   acţionează   în: Rm Vâlcea (str Barajului),   Drăgăşani ( strada cpt. Hoarcă), Călimăneşti (DN 7) şi Bujoreni. Pe timpul nopţii, în localitatea Băbeni, strada Râioasa, din cauza acumulărilor de apă  în urma precipitaţiilor din ultimele zile, digul unui canal colector de pe pârâul Stăncălău a fost în pericol  să cedeze punând în pericol 25 de gospodării.

La faţa locului s-au deplasat prefectul judeţului, grupul de suport tehnic la inundaţii, forţe şi mijloace din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea (16 cadre şi 3 autospeciale), Inspectoratul de Poliţie(24 cadre şi 12 autospeciale), Inspectoratul de Jandarmi (10 cadre şi 2 autospeciale)şi Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN ,,Panait Donici” (14 cadre şi o autospecială) care au intervenit, începând cu ora 4.30, pentru evacuarea animalelor şi bunurilor. Au fost evacuate: 52 de caprine şi ovine, 12 porcine şi 30 de păsări.

Digul a cedat, iar în jurul orei 7.00 apa a ajuns în prima gospodărie. Datorită efectuării lucrărilor de blocare a deversării apei şi amplasării sacilor cu nisip (atât în jurul casei de la cel mai jos nivel, cât şi spre un grup de case ), apa a pătruns decât în 3 gospodării fără a pătrunde în locuinţe. După refacerea digului, apa este în continuă scădere şi cursul pârâului Stăncălău este monitorizat de S.G.A. şi comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Băbeni.

Pe   parcursul   zilei   de   28 noiembrie,   angajaţii   inspectoratului   au   acţionat   pentru evacuarea apei provenită din precipitaţiile abundente în localităţile: Suteşti, Drăgăşani   (str. Progresului), Călimăneşti-Căciulata (pe DN7), Bujoreni, RM Vâlcea, Brezoi.