Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

21 octombrie 2020

Poliția și-a făcut bilanțul Săptămânii prevenirii în Vâlcea


În perioada 28 septembrie – 2 octombrie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea a desfăşurat  activităţi în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii. Anul acesta, în cadrul activităţilor au fost implicate şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, direcţiile Judeţene pentru sport şi tineret, O.N.G. – uri, fundaţii şi Instituţia Prefectului.

Ziua I: 28 septembrie prevenirea infracţiunilor împotriva minorilor

Debutul a fost printr-o întrunire a reprezentanţilor autorităţilor locale şi ANITP, unde, au fost puse în discuţie metode prin care se pot prevenii infracţiunile împotriva minorilor printr-o cooperare interinstituţio-nală, iar ulterior la un centrul de plasament al Fundaţiei Inimă pentru Inimă, poliţiştii vâlceni au purta discuţii cu minorii instituţionalizaţi pentru prevenirea victimizării acestora.

Ziua II: 29 septembrie prevenirea delincvenţei juvenile

La Teatrul Anton Pann, din municipiul Râmnicu Vâlcea, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Vâlcea s-au întâlnit cu liceeni din municipiu. Astfel, poliţiştii le-au prezentat liceenilor diverse moduri de operare folosite de rău-făcători în comiterea infracţiunilor de trafic de persoane, dar şi cum se pot proteja pentru a nu devenii victime. Elevii au fost receptivi la mesajul transmis, implicându-se în discuţiile deschise de către oamenii legii. Persoane participante au vizionat spoturi şi filmări pe temele discutate şi li s-a oferit posibilitatea să devină voluntari ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Ziua III: 30 septembrie prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului

Poliţiştii au organizat, în mall-ul din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, o simulare de furt din locuinţă, cetăţenii prezenţi vor putea observa activităţile desfăşurate de echipa operativă în cadrul unei cercetări la faţa locului. De asemenea, va fi discutat şi  modul în care cetăţenii trebuie să procedeze când sunt victime sau martori ai infracţiunilor de furt. Iar angajaţii din centrul comercial au fost sfătuiţi  cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din societăţile comerciale.

Ziua IV: 1 octombrie prevenirea criminalităţii informatice

Au fost organizate sesiuni de informare în cadrul Bibliotecii Judeţene, iar în cadrul acestor întâlniri  cu peste 100 de elevi, poliţiştii au făcut recomandări pentru preve­nirea  criminalităţii informatice, traficului de persoane, consumului şi traficului de droguri.

Ziua V: 2 octombrie „Ziua Siguranţei Rutiere”

Serviciul Rutier Vâlcea împreună cu Biroul Rutier Vâlcea, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii sprijiniţi de Ins­pectoratul Şcolar Judeţean au desfăşurat activităţi informativ-preventive în unităţile de învăţământ din municipiul Râmnicu Vâlcea prin informarea şi responsabilizarea elevilor în vederea adoptării unui comportament pre­ventiv. Totodată, la patru şcoli din municipiu au fost patrule şcolare, astfel că, mai mulţi elevi au participat împreună cu agenţii de circulaţie la asigurarea ordinii şi siguranţei rutiere. În acest spaţiu real, aplicativ copiii conştientizează mult mai uşor riscul rutier generat de nerespectarea regulilor de circulaţie. În mediul rural, la 12 unităţi de învăţământ s-a desfăşurat activitatea intitulată „Microbuzul Siguranţei Rutiere”. Astfel că, mai mulţi elevi au pornit într-o călătorie împreună cu microbuzul şcolar şi un poliţist pe traseele pe care aceştia le parcurg spre şcoală, prilej cu care le-au fost explicate semnificaţia tuturor indicatoarelor rutiere, marcajelor rutiere şi au fost informaţi asupra zonelor cu risc accidentogen ridicat în scopul reducerii riscului de victimizare al copiilor în accidentele de circulaţie. De asemenea, poliţiştii le-au reamintit conducătorilor auto ai microbuzelor şcolare în vederea respectării normelor rutiere cu privire la regimul legal de viteză, oprirea şi staţionarea în spaţiile special destinate, respectarea numărului de locuri prevăzut, dar şi alte discuţii purtate cu aceştia pe tematică rutieră. Tot în această zi, Serviciul Rutier Vâlcea împreună cu Centrul pentru Prevenirea Accidentelor de Circulaţie şi de Muncă au amplasat patru panouri de avertizare rutieră în vederea conştientizării tuturor participanţilor la traficul rutier asupra riscului rutier prezentat de anumite segmente de drum. Acestea avertizează participanţii la trafic cu privire la respectarea regimului legal de viteză în zona Milcoiu, pe DN7, la conducerea într-un mod preventiv în localităţile Pietrari şi Racoviţa şi respectarea regulilor de circulaţie cu privire la traversarea regulamentară în oraşul Călimăneşti.  Totodată, poliţiştii de proximitate din tot judeţul  au participat în această săptămână au participat la orele elevilor şi liceenilor, cu care vor avea dezbaterii pe aceleaşi teme şi le-au pune la dispoziţia acestora filmuleţe şi materiale informatice-preventive.
Poliţiştii vor continua să acorde o importanţă deosebită zonelor adiacente şcolilor. Astfel, poliţiştii au distribuit peste 2.000 de materiale informativ-preventive.

Activităţi desfăşurate de poliţiştii de la transporturi, în Săptămâna prevenirii criminalităţii

În staţiile de cale ferată din judeţul Vâlcea, poliţiştii au desfăşurat activităţi preventive în staţii, la plecarea şi sosirea trenurilor de călători cu care se deplasează elevii navetişti din localităţile învecinate municipiului Râmnicu Vâlcea. Aceştia le-au prezentat modurile de acţiune în cazul comiterii unor infracţiuni şi le-au înmânat materiale de prevenire. De asemenea, pe  trenuri de călători, poliţiştii au distribuit materiale de prevenire a infracţionalităţi în sistemul transporturilor feroviare.

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Politie