Planurile infractorilor informatici, dejucate printr-o amplă acțiune a polițiștilor


• 95 autori de fraude comerciale în mediul on-line au fost arestați în urma unei operațiuni internaționale
• #BuySafePaySafe: recomandări pentru a nu deveni victima fraudelor on-line
Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea anunță că 95 de infractori specializați în comiterea de fraude și membri ai rețelelor infracționale din mediul on-line, suspectați de comiterea unor fraude on-line, au fost arestați în timpul Operațiunii E-Commerce 2018 (eComm 2018). Aceasta a fost o acțiune comună a organismelor de aplicare din 28 de state, ce s-a desfășurat în perioada 4-15 iunie 2018. Operațiunea a vizat combaterea fraudelor comise în mediul on-line printr-o acțiune coordonată a organismelor de aplicare a legii din Uniune Europeană și din afara acesteia și va fi urmată de o campanie de conștientizare asupra acestei problematici în rândul populației. Această acțiune marchează totodată începutul unei serii de investigații operative, mai multe arestări fiind așteptate în următoarele luni.
Suspecții arestați în timpul operațiunii au fost responsabili pentru mai mult de 20.000 tranzacții frauduloase cu carduri de credit compromise, a căror pagubă estimată depășește 8 milioane euro. Acțiunea a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică (EC3) din cadrul Europol, cu sediul la Haga. Centrul a primit sprijin direct de la comercianți, companii de logistică, bănci și companii emițătoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic în investigațiile desfășurate de autoritățile naționale.
Operațiunea E-Commerce combate fraudele pe internet, produse în absența fizică a cardurilor, urmărind să asigure un mediu on-line mai sigur prin intermediul schimbului de informații și dezvoltării de bune practici între organismele de aplicare a legii și mediul privat.
Polițiștii din fiecare stat au format echipe comune cu comercianți, firme de logistică, instituții financiare și companii de analiză pentru a aduna dovezi împotriva infractorilor specializați în comiterea de fraude. Numai în 2018, în cadrul acestei operațiuni, apoape 200 de parteneri din mediul privat s-au alăturat organismelor de aplicare a legii.
După câteva luni de pregătire, în decursul a 11 zile, poliția a desfășurat percheziții, arestări, interogări, confiscări ale bunurilor achiziționate în mod fraudulos (printre acestea aflându-se telefoane mobile, articole de îmbrăcăminte etc.). Au fost, totodată, adunate dovezi pentru a sprijini instrumentarea cazurilor și trimiterea în judecată a suspecților. Companiile internaționale emițătoare de carduri au sprijinit investigațiile în situațiile în care cardul a fost emis de o bancă cu sediul în afara UE. Adesea, atunci când o achiziție frauduloasă este efectuată în Uniunea Europeană, datele aparțin unui card emis de către o instituție aflată pe alt continent.

Rezultate

• peste 200 de percheziții domiciliare;
• aproximativ 20.000 de tranzacții frauduloase descoperite;
• peste 200 de parteneri privați implicați;
• au fost confiscate mai multe categorii de bunuri: bani, droguri, carduri, electronice;
• au acționat multiple echipe de supraveghere și investigații.

Specializare permanentă

Măsurile investigative sunt foarte complexe datorită dimensiunii internaționale și virtuale a acestei infracțiuni. În această infracțiune sunt implicați nu doar infractori individuali, ci și grupări de crimă organizată. De asemenea, există indicii cu privire la specializarea infractorilor și a conexiunii cu alte infracțiuni, precum phishing, atacuri informatice, crearea și utilizarea unor site-uri web și conturi pe rețele de socializare în scopul săvârșirii de infracțiuni.
În prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise on-line. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine on-line care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise). Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul „ascuns” (darkweb – website-uri neindexate de motoarele uzuale de căutare, exemplu Google, Bing etc.) și au fost inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware. Când realizează achizițiile on-line, victimele pot să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate pentru ca apoi să fie revândute pe alte forumuri. Așa-numiții vânzători au de multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți și primesc recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile acestei activități frauduloase, ce se ridică, la nivel global, la miliarde de euro în fiecare an.

Prevenire

Este întotdeauna mai bine să previi o infracțiune. Din acest motiv, această acțiune operativă este urmată de o campanie de prevenire și conștientizare, intitulată #BuySafePaySafe #. Există mai multe reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online:
• verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții on-line este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
• folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul on-line, atâta timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
• există anumite indicii care vă pot ajuta să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude on-line, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați, de asemenea, banca emitentă;
• verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant.
„EComm 2018” este o operațiune implementată în cadrul programului Empact Payment Card Fraud (PCF) – Fraude cu Cardurile de Plată (PCF), coordonată de Austria. Această operațiune continuă activitatea Grupului de Lucru E-Commerce, un parteneriat public-privat creat în anul 2014 cu principalele instituții responsabile în acest domeniu, inclusiv Merchant Risk Council (MRC), o rețea formată din 490 de comercianți ce activează în mediul on-line.
În anul 2010, Uniunea Europeană a stabilit un Ciclu de Politici de patru ani pentru a asigura continuitatea în lupta împotriva marii criminalități și a criminalității organizate. În anul 2017, Consiliul UE a decis continuarea Ciclului de Politici în perioada 2018-2021. Scopul acestuia este de a lupta împotriva celor mai semnificative amenințări produse de marea criminalitate și de crima organizată în Uniunea Europeană. Acest scop va fi atins prin îmbunătățirea și întărirea cooperării între instituțiile și serviciile relevante din Statele Membre ale UE, instituții și agenții, ca și din țările și organizațiile din afara Uniunii Europene, inclusiv sectorul privat, atunci când este relevant. Lupta împotriva fraudelor comise prin intermediul cardurilor de plată constituie una dintre prioritățile Ciclului de Politici.
• Material realizat de către Biroul de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Vâlcea