Pesta porcină africană, prezentă în 24 judeţe!


În prima ediție din acest an a ziarului nostru v-am informat că, la finele anului trecut, mai precis pe 31 decembrie, au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană în județul Vâlcea: unul în satul Vlăduceni – comuna Păușești-Măglași și celălalt în satul Valea Mare – orașul Băbeni. Pesta porcină africană evoluează în prezent în 237 de localităţi din 24 de judeţe, cu un număr de 626 de focare, în scădere cu 44 de la precedenta actualizare.

Dintre focare, 12 sunt în exploataţii comerciale şi două în exploataţii de tip A. Numărul focarelor active a scăzut cu 44 de la precedenta actualizare. În alte 12 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi. În prezent, cele mai multe focare sunt în judeţul Teleorman, 195 de focare în gospodăriile populaţiei şi 537 de cazuri la mistreţi, şi în judeţul Giurgiu – 158 de focare (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar în exploataţie de tip A) şi 302 de cazuri la mistreţi
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 543.621 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.447 de cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 2.257 de focare. Până marţi, 31 decembrie 2019, au fost despăgubiţi 14.507 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.270.160 de lei.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. „Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, transmite Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. ANSVSA subliniază că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.