Părintele Pomohaci în concert la Râmnicu Vâlcea: „MINUNE ŞI TAINĂ”


Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea şi Agenţia „Cărăbuş” organizează luni, 19 decembrie, de la ora 19,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea concertul de colinde „MINUNE ŞI TAINĂ“ cu părintele Cristian Pomohaci. Alături de părintele Cristian Pomohaci vor concerta Lorenna şi Manole Barna, acompaniaţi de Corul Orfeu al Centrului de Cultură „George Topârceanu” din Curtea de Argeş şi Fanfara „Gabriel Ghaborschi” a Clubului Copiilor din Râmnicu Vâlcea.

Preotul Cristian Pomohaci, vlăstar de cinste al Ţării Năsăudului, a văzut lumina zilei şi a copilărit în Rebrişoara, Bistriţa-Năsăud, sat situat într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu. Mare iubitor de tradiţii şi tezaur folcloric, şi-a început urcuşul pe calea mărturisirii dragostei faţă de Dumnezeu, şi, în acelaşi timp, faţă de poporul căruia îi aparţine, alegând cântul ca formă de manifestare a apartenenţei dar şi a ataşamentului faţă de cultura românească. Părintele Pomohaci a urmat Liceul „George Coşbuc“, din Năsăud, iar apoi Academia de Studii Economice, Facultatea de Turism şi Comerţ Exterior Bucureşti. Ca urmare a succeselor înregistrate pe tărâmul cântului popular, a fost remarcat de specialişti şi îndrumat către Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Deşi era laureat al mai multor festivaluri de muzică populară, printre care şi prestigiosul festival „Maria Tănase“ din Craiova (1991), părintele a ales să se specializeze în direcţia muzicii religioase, urmând secţia de profil a facultăţii. Urmând chemarea Domnului, Cristian Pomohaci s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucureşti, în 1995, unde a beneficiat nu numai de îndrumarea unor prestigioşi părinţi profesori: Dumitru Stăniloaie, Constantin Galeriu, Emilian Corniţescu, Constantin Corniţescu, Constantin Coman.

Părintele Cristian Pomohaci este preot paroh al Parohiei Moşuni-Veţa, judeţul Mureş, din toamna anului 1999. Dăruirea şi dragostea cu care slujeşte lui Dumnezeu au făcut ca personalitatea părintelui să fie din ce în ce mai cunoscută atât în ţară, cât şi peste hotare, atrăgând o mulţime de enoriaşi.

Părintele Cristian Pomohaci este deţinătorul a 47 de trofee şi premii I la festivalurile naţionale şi interjudeţene, precum şi inter­na­ţionale. A susţinut turnee la Festivaluri din Toronto şi Montreal în 2007, la Festivalul românilor de la Sidney şi Noua Zeelandă,  Festi­va­lul românilor din Detroit 2008 etc. O altă latură în care talentul şi sen­sibilitatea artistului s-au manifestat cu pregnanţă este cea a cân­tărilor religioase, mult apreciate atât de specialişti, cât şi de largul audi­toriu. Părintele evoluează în spectacole şi alte manifestări cultu­rale doar cu binecuvântarea superiorului ierarhic, Arhiepiscopul de Alba Iulia. Începutul de succes al discografiei l-a constituit înregis­tra­rea, în 1992, la Casa de discuri Electrecord, a unui LP, solicitat în urma succesului reputat la Festivalul Maria Tănase în anul 1991. După aceasta a urmat o serie de imprimări concretizate pe casete şi CD-uri de muzică populară, care sunt permanent foarte solicitate, apre­ciate de personalitaţi de cultură şi mass-media, de specialişti şi public.

Părintele Cristian Pomohaci este pentru a treia oară în Râmnicu Vâlcea, după debutul de anul trecut, de la Casa de Cultură a Sindi­catelor şi participarea, din toamna acestui an, la Festivalul Naţional de Folclor „Maria Ciobanu” din Parcul Zăvoi. Alături de părintele Cris­tian Pomohaci vor concerta Lorenna şi Manole Barna acompaniaţi de Corul Orfeu al Centrului de Cultură „George Topârceanu” din Curtea de Argeş şi Fanfara „Gabriel Chaborschi” a Clubului Copiilor din Râmnicu Vâlcea.
Informaţiile ne-au fost furnizate de Florin Epure, director la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.