OLTCHIM rămâne fără alţi 700 de angajaţi


Un număr de 715 salariaţi ai Oltchim vor intra în şomaj tehnic în perioada 29 iulie – 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor. Salariaţii vor beneficia de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază.

Totodată, combinatul urmează să-şi reducă programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, în perioada 29 iulie-8 septembrie, pentru angajaţii aparţi­nând Direcţiei Petrochimice.

Liderul sindical al Oltchim Rm. Vâlcea, Mihai Diculoiu, a de­cla­rat, pentru MEDIAFAX, că 271 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit deja deciziile de intrare în şomaj tehnic începând cu 29 iulie.

„Această serie de salariaţi care pleacă în şomaj tehnic vine după ce, în urmă cu două luni, 909 angajaţi au fost disponibilizaţi şi sperăm că este printre ultimele măsuri de trimitere în şomaj tehnic şi că la finalul lunii septembrie Oltchim va fi privatizat într-o formulă de succes care să includă şi rafinăria de la Piteşti, cea de la Arpechim”, a declarat Diculoiu.

Potrivit liderului sindical, în pre­zent, la Oltchim lucrează 2.330 de sala­riaţi. În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Pe­trochimică Bradu-Piteşti – au fost dis­p­onibilizaţi, ei beneficiind de in­dem­­­ni­zaţie de şomaj şi venit de com­ple­tare.

Conform MEDIAFAX, sindicaliştii de la Oltchim cer premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de ana­liză şi decizie la nivelul combi­na­tului, susţinând că administratorii ju­diciari “au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefunc­ţio­na­rea instalaţiilor”.Potrivit liderului Sin­di­catului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, salariaţii şi membrii de sindicat cer autorităţilor locale din judeţele Vâlcea şi Argeş să se implice pentru a se evita falimentarea combinatului şi solicită întocmirea de urgenţă a planului de reorganizare pentru relan­sarea societăţii.

“Cerem o decizie politică pentru stabilirea strategiei de funcţionare şi privatizare a Oltchim şi capitalizarea lui prin conversia creanţelor în acţiuni. (…) Dezaprobăm măsurile unilaterale ale administratorilor judiciari Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan de a trimite în şomaj tehnic 600 de salariaţi în perioada 29 iulie – 8 septembrie, după ce în 25 mai au fost daţi afară 969 de angajaţi şi nu au venit nici până acum cu un plan de redresare. Şi cerem din nou înlocui­rea acestora, deoarece din 31 ianua­rie ei au dovedit că nu au soluţii de redresare a Oltchim, dar au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor. Cerem premierului Victor Ponta să desem­neze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului”, a declarat Mihai Diculoiu.

El a mai spus că angajaţii vor ca, până în 31 iulie, să se acorde toate drepturile salariale, respectiv retribuţii şi tichete de masă restante, iar, până în 31 august, să se pună în funcţiune toa­te capacităţile de producţie, inclu­­siv petrochmia piteşteană şi secţiile PVC şi Monomer de la Vâlcea, din cadrul Oltchim.

“Cerem, de asemenea, un pro­gram de măsuri de austeritate pentru reducerea costurilor, care să cuprindă alte măsuri decât cele din plan social, dar şi desemnarea unui director general şi a unei echipe manageriale capabilă şi competenţa pentru a salva combinatul”, a mai afirmat Diculoiu.