Oficial: E Coli în carnea de oaie din Vâlcea!


• anunțul vine chiar de la vârful ANSVA
„În perioada 3 – 14 octombrie 2016, în cadrul Planului Național de Control, au fost prelevate și analizate un număr de 96 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitație carcasă bovine, sanitație carcasă ovine, mici vită oaie, carne tocată vită, pastramă oaie afumată, carne tocată mânzat, carnați proaspeți) lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, caș vacă, brânză telemea, cașcaval, brânză de capră). Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din județele: Timiș, Călărași, Cluj, Botoșani, Gorj, Iași, Suceava, Vâlcea, Maramureș, Mureș, Vrancea, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, București, Neamț, Bistrița Năsăud, Buzău.
În perioada menționată, a fost depistată prezența Escherichia Coli verotoxigena la 10 probe prelevate din:
• proba recoltată din produsul carne tocată vită, supermarket, județ Gorj;
• trei probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Vâlcea;
• trei probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Sibiu;
• trei probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație), abator, județ Timiș;
ANSVSA menționează că un număr de opt probe prelevate se află încă în lucru.
Ca urmare, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control.
Potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai -14 octombrie 2016 au fost efectuate 1079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenta Escherichiei Coli verotoxigena într-un număr de 55 de probe.
Planul Național de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat în data de 16 mai și se va desfășura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea și analizarea de probe prelevate de pe suprafața carcaselor de bovine și ovine, din carnea proaspătă de bovine și ovine, din carnea tocată și carnea preparată și din laptele crud și produsele din lapte crud”.