Obligativitate sau doar dorința părinților la cât mai multe manuale auxiliare?


• 9% din elevii vâlceni examinați au probleme cu coloana vertebrală

La solicitarea părinților sau a semnalelor transmise în mass-media, prefectul județului, Florian Marin, a dezbătut problema manualelor auxiliare din școli, lucru ce duce, implicit, la situația ca elevii să transporte ghiozdane ce au o greutate de cinci kilograme.
„Copiii cară în spate ghiozdane și de cinci kilograme. Ce se poate face pentru a rezolva problema? În anumite situații, ghiozdanul este și mai mare decât copilul. Nu e în regulă. Dacă ei cară de acum, de la o vârstă fragedă, o astfel de greutate, vă dați seama ce va fi mai târziu?”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
În replică, prezentă la dezbatere, șefa învățământului vâlcean, Andra Bică, a declarat că a și fost făcută o campanie în acest sens: „Am ridicat, la un moment dat, problema cu auxiliarele. Am făcut o campanie în acest sens și toți învățătorii mi-au pus pe masă procesele verbale semnale de părinți că sunt de acord să cumpere manualele. Chiar am spus la un moment dat că poate e o obligativitate. N-am mai putut, însă, face nimic când ne-au arătat acele procese verbale. Am organizat și ședință cu toți directorii școlilor din Râmnic, care au spus că vor stopa acest fenomen”.
Prefectul Florian Marin crede însă că, la prima vedere, pare o obligativitate din partea dascălilor ca părinții să achiziționeze acele auxiliare, discutabil fiind și acel acord dat de părinți.
Din păcate, lucrurile stau prost și-n ceea ce privește sănătatea elevilor din clasele primare. La nivelul județului, prin examenele medicale de bilanț, în cursul anului școlar 2015-2016, au fost înregistrate 3.260 de cazuri, reprezentând o morbiditate generală de 27,48% din totalul populației școlare examinate. Primul loc este ocupat de viciile de refracție (afecțiuni oculare), locul II de obezitate, iar pe locul III se află deformările coloanei vertebrale (9% din cazuri). Aceste date statistice au fost oferite de către directorul DSP Vâlcea, dr. Lorena Mărgăritescu.