O teorie care întunecă multe calcule: Blat între PCC și Vuza pentru Oltchim?!


• liderul de sindicat Ionel Vâncea spune că statul român nu are nici un motiv să se grăbească, dar admite că alți cumpărători de calibru nu prea sunt
După cum vă informam și în edițiile anterioare, termenul limită pentru depunerea ofertelor angajante în ceea ce priveşte vânzarea celor nouă pachete de active ale Oltchim a fost extins până la 26 iunie. Vestea acestei noi amânări nu a scuturat așa de mult platforma cât zvonul că o înțelegere între primii doi pețitori, adică PCC și Chimcomplex ar fi prins deja viață pentru împărțirea echitabilă a pachetelor scoase la vânzare. Totul a plecat după ce omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează „Chimcomplex” şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), au confirmat, pentru ziarul Bursa, că vor să depună oferte pentru cumpărarea activelor combinatului chimic Oltchim. Asta în timp ce alte surse susţineau că printre investitorii interesaţi s-ar regăsi şi companii din China, Kuweit şi Israel. Conform declaraţiei preşedintelui Consiliului de Administraţie al Chimcomplex Borzeşti, Virgiliu Băncilă, oferta depusă cu privire la Oltchim se referă la modulele de active viabile, de utilităţi şi logistică şi la activele care vor constitui baza dezvoltării viitoare a platformei.
Ionel Vâncea (foto stânga), vicepreședintele Cartelului ALFA Vâlcea, admite vânzoleala din aceste zile cu investitori care vin să vadă combinatul, dar nu vrea să creadă în „blatul” dintre Zaremba și Vuza: „E adevărat că sunt tot felul de vizitatori la combinat în perioada asta, că de-asta s-a și prelungit termenul, nu? Să vină investitorii serioși… Acum, că mai sunt și unii care vin să vadă ce fier vechi s-ar mai putea tăia, dacă mai e ceva de tăiat, asta e altă poveste! Eu cred că e bine că există acest interes deși tot PCC și Chimcomplex par a rămâne cei mai mari doritori, chiar dacă nu pentru tot combinatul. Din ce am auzit, PCC vrea niște bucăți, iar Vuza electrolizele… Acum, nu știu eu care e planul lor și nici nu vreau să cred în vreo înțelegere tacită sau ascunsă pentru a-și împărți prada pentru că statul român nu vrea să se grăbească! Deci, combinatul merge foarte bine, Stănescu, Piperea și ceilalți administratori nu și-au bătut joc de Oltchim și dacă nu va ieși vânzarea anul acesta… nu e nici o problemă, să fim bine înțeleși, da? Nu e nici o mare tragedie că s-a prelungit termenul de vânzare, atât vreau să transmit oamenilor!”.
„Oltchim nu poate ajunge pe mâna vreunui investitor autohton pentru că nu există un astfel de om sau fond de investiții care să asigure un necesar de 70-80 miliarde euro pentru activitate. Ceea ce a reușit până acum statul român a fost să recupereze instalația de piroliză de la Pitești, care acum aparține statului. Au fost discuții cu niște belgieni la Ministerul Energiei, dar nu s-a materializat nimic. Dacă mă întrebați pe mine, cele mai mari șanse le-ar avea o multinațională din Occident sau chinezii, nu are nimeni din țară resursele necesare, 70-80 miliarde euro ca să miște lucrurile. Trebuie să vă gândiți că, în acest domeniu, plățile se fac la 90-100 zile, deci oricine vine trebuie să aibă capital să asigure activitatea minim trei luni. Pentru a ajunge la un asemenea nivel îi trebuie piroliza, ori ca să aducă instalația aici, costurile rămân în continuare, trebuie să aducă materia primă. Un astfel de investitor sau grup de investitori, fond de investiții ar putea să construiască și o mică rafinărie pentru a avea ce-i trebuie combinatului. Dar astea înseamnă bani, nu spun că nu se poate! Se poate! Dar asta înseamnă bani! Vreau să vă spun că Oltchim e pe un trend relativ ascendent, a plecat cu 24%, acum a ajuns spre 30% din capacitate, nu merge la capacitatea normală, adică să meargă piroliza, sper într-o politică guvernamentală de reindustrializare, ceea ce vrea și ne cere UE, în momentul acela combinatul are foarte mari șanse. A pierdut o mare parte din piață, a pierdut Europa Centrală și de Est. Există oferte, decidenții politic nu sunt hotărâți, chinezii vor să intre masiv în Uniune, au o politică investițională, dar sunt blocați de birocrație…”, spunea Bogdan Hossu (foto dreapta), președintele Cartel ALFA, în noiembrie 2016.