O singură femeie și alți 30 bărbați soldați gradați profesioniști depun jurământul


Sâmbătă, 11 ianuarie 2020, de la orele 11.00, pe platoul din incinta Centrului de Perfecţionare Geniu şi EOD va avea loc ceremonia de depunere a Jurământului militar de către 31 de noi SGP-iști: „Jur credință patriei mele, România. Jur să-mi apăr țara, chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” vor rosti, cu emoție, tinerii militari, având alături reprezentanți ai Forțelor Terestre Române, comandanți de mari unități și unități, membri ai asociațiilor profesionale de marină, cadre militare în rezervă și în retragere, părinți, rude și prieteni. Spre deosebire de ultimele două ceremonii, de această dată, majoritatea celor care depun jurământul sunt bărbați și doar o singură femeie va deveni Soldat Gradat Profesionist al Armatei Române.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar din armată, fiind destinat îndeplinirii funcţiilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj sau grupă/similare. Gradaţii profesionişti pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul acestor microstructuri. SGP participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă din cadrul unităţilor militare, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi execută paza şi apărarea obiectivelor militare. Gradele acordate SGP sunt următoarele: soldat, fruntaş, caporal. După repartiţia în unităţi militare, SGP încheie un contract de angajare cu durata de 4 ani. La expirarea acestuia, în cazul în care optează să rămână în armată, pot încheia noi contracte de angajare, cu o durată de 2 – 3 ani. Limita maximă de vârstă până la care pot fi menţinuţi în activitate SGP din Ministerul Apărării Naţionale este de 55 de ani, vechimea în armată fiind luată în calcul la stabilirea drepturilor de pensie.
Dezvoltarea instruirii SGP se realizează prin cursuri de perfecţionare/ specializare, stagii de instruire şi acţiuni în teatrele de operaţii. Acestea asigură perfecţionarea deprinderilor de luptători şi specialişti militari, precum şi creşterea rezistenţei fizice şi psihice specifice acţiunilor militare în condiţii de efort, pentru a fi capabili să îndeplinească misiuni specifice, atât izolat, cât şi în cadrul structurilor militare. SGP constituie principala sursă de formare a subofiţerilor în activitate pe filiera directă, prin parcurgerea și finalizarea studiilor postliceale. De asemenea, potrivit nevoilor de încadrare cu personal ale armatei, aceștia pot să urmeze cursul pentru formarea pe filiera indirectă a subofiţerilor în activitate, pentru armele sau serviciile și specialitățile militare pentru care nu se asigură pregătirea în cadrul Ministerului Apărării Naționale, dacă deţin studii/competențe profesionale specifice. Totodată, SGP pot fi recrutaţi şi selecţionaţi, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, în vederea participării la concursul de admitere la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a ofiţerilor în activitate, organizate în instituţiile de învăţământ superior militar, precum şi la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a maiştrilor militari în activitate, organizate în instituţiile de învăţământ postliceal militar.