O expoziţie de Eduard Constantin Olaru: „Evoluţia speciei umane ilustrată prin portrete și fosile”


• vor fi prezentate 90 de reconstrucții forensice și 69 de planșe, care surprind evoluția din ultimii 7 milioane de ani
În perioada 23 noiembrie – 31 decembrie 2016, Muzeul de Istorie este gazda unei expoziții spectaculoase ce reface traseul evolutiv al speciei umane. Organizatorii acestui eveniment – Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, Eduard Constantin Olaru și echipa „Proiectul Descendenței Omului” – vă așteaptă la vernisajul ce va avea loc miercuri, 23 noiembrie, cu începere de la ora 15.00, la etajul Muzeului de Istorie Vâlcea.
Debutul public al „Proiectul Descendenței Omului – o epopee a speciei umane” a avut loc în iunie 2012, la Facultatea de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, continuându-și periplul în București și în alte orașe din țară, cu ocazia Zilei internaționale a lui Darwin.
Parte a acestui proiect, începând din 2015, expoziția „Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile” se prezintă în fața publicului român cu 90 de reconstrucții faciale, reunite pe suprafața a 69 de planșe format A1, care refac traseul evolutiv al speciei umane, începând cu primii hominizi ce au trăit începând cu cca. 7 milioane de ani în urmă și terminând cu neanderthalienii, una din cele mai cunoscute, dar și neînțelese rude a omului modern.
Reconstrucțiile faciale, realizate după toate regulile forensice și ale anatomiei comparate, sunt însoțite de planșe ilustrative care prezintă mediul în care au trăit acești hominizi și aspecte ale vieții lor de zi cu zi.
Intenția acestei expoziții este aceea de a informa într-o manieră cât mai accesibilă publicul vizitator căruia, pe lângă experiența vizuală, i se oferă o cantitate rezonabilă de informație științifică pe care să o poată reține cu o oarecare ușurință.