O demonstraţie a Guvernului Victor Ponta: reducerea poverilor fiscale apasă greu pe umerii invidiei opoziţiei


Cilea_fericit

Niciodată, într-o competiţie politică, nu vor fi recunoscute şi apreciate la valoarea reală succesele adversarului. Această „miopie” este evidentă şi în cazul rezultatelor obţinute de guvernul condus de Victor Ponta după reducerea la 9% a TVA la pâine. Astăzi este clar ca lumina zilei faptul că, după un an de la data când premierul Victor Ponta şi-a asumat răspunderea de a reduce fiscalitatea TVA cu 15 puncte procentuale la produsele de panificaţie, situaţia este mai mult decât îmbucurătoare. În perioada septembrie 2012 – septem­brie 2014, producţia fiscalizată a crescut la 250.000 tone, evaziunea în morărit şi panificaţie a coborât cu 20%, reducerile de preţ au fost de 12%, iar numărul de salariaţi cu contract activ din această ramură este mai mare cu 8.000 de persoane.
Să ne amintim că, înainte de aplicarea acestei măsuri, în sistemul de panificaţie se vorbea despre o evaziune de peste 60%.
Deşi la vremea respectivă, opinia FMI şi a Comisiei Europene era că nu se va înregistra o scădere a evaziu­nii fiscale prin reducerea TVA, angajamentul curajos pe care Guvernul Ponta şi l-a asumat, avea să infirme te­merile finanţatorilor mondiali. Ba mai mult, un TVA de 9% la pâine pe tot lanţul dintre recoltarea grâului şi pro­du­sul finit nu a redus banii intraţi în buget, ci a însemnat com­baterea evaziunii fiscale şi chiar încasări supli­men­tare.
Poate că puţină istorie nu strică. În anul 2012, bunăoară, evaziunea fiscală în sectorul pâinii era cal­culată la valoarea de 1,2 miliarde lei (337 milioane euro), ceea ce reprezenta 2 milioane tone făină şi pâine, adică aproape 60% din totalul producţiei naţionale. Anterior, în perioada iulie 2010, când cota TVA a fost majorată de la 19 la 24%, şi până în iulie 2012, evaziunea fiscală mai crescuse cu încă 300.000 tone/an.
Astăzi, dacă ne luăm după experienţa scăderii TVA la pâine, vom putea miza pe o ieftinire sigură cu cel puţin 10 – 12% şi în cazul altor produse alimentare. De altfel, calculele arată că, şi în sectorul cărnii, evaziunea fiscală gravitează în jurul a 450 milioane euro pe an. Luate în ansamblu, sectoarele de legume, fructe şi carne, în cadrul acestora se consideră că evaziunea fiscală reprezintă aproximativ 3 miliarde euro.
Primul ministru Victor Ponta cunoaşte exact situaţia şi tocmai de aceea este preocupat şi împărtăşeşte aceleaşi opinii cu producătorii agricoli. De altfel, reprezentanţii industriei cărnii i-au cerut premierului ca, în noiembrie să li se permită şi lor accesul la discuţii cu FMI pentru a-i convinge că reducerea TVA la carne va aduce beneficii atât Guvernului cât şi consumatorilor, producătorilor, procesatorilor şi furnizorilor finali. Receptiv la astfel de doleanţe, premierul Victor Ponta a solicitat Ministerului Agriculturii să fie identificate şi alte sectoare pentru aplicarea şi generalizarea măsurii de panificaţie care s-a dovedit a fi pe cât de corectă, pe atât de benefică din punct de vedere fiscal-bugetar.
Sigur, revenind la afirmaţiile de la început, forţele de opoziţie nu sunt deloc fericite când Guvernul Ponta are iniţiative de succes. Noi, oricum, mergem înainte!
dr. ing. Ion CÎLEA,
preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD