Niciun pas pentru închiderea gropii de gunoi din Măldărești


Nu s-a mai făcut nici măcar un pas spre închiderea depozitului de deșeuri din comuna Măldărești: administratorul gropii de gunoi a cerut insolvența și, mai mult decât atât, după cum susține prefectul Florian Marin, nici nu mai vrea să dezbată subiectul, darămite să participe la întâlniri privind problema. Potrivit declarației directorului Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea, Alin Voicescu, au fost stabilite obligațiile legate de mediu: protecția solului, a subsolului, a apelor subterane, emisiilor atmosferice și toate revin administratorului depozitului.

A curs cu amenzi de la Garda de Mediu

Conducerea Gărzii de Mediu Vâlcea, prin director Monica Fusescu, dă asigurări că administratorul depozitului de deșeuri nu va scăpa ieftin. Până la rezolvarea situației, comisarii de mediu au aplicat mai multe amenzi: 800.000 lei pentru aruncarea gunoiului în-afara perimetrului amenajat (două gropi amenajate după bariera către depozitului propriu-zis), 500.000 lei pentru cantitățile masive de deșeuri aruncate pe sol, la fel, în-afara perimetrului amenajat, 100.000 lei pentru depășirea capacității de depozitare și 200.000 lei pentru că nu s-a facilitat accesul autorităților și altor instituții de mediu în zonă. Cazul se judecă în instanță.

Levigatul n-a produs, patologic vorbind, probleme

După ce s-a sistat depozitarea gunoiului la Măldărești, s-a constatat că o parte din levigat ajunsese în pârâul din zonă. De atunci și până-n prezent, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vâlcea monitorizează starea de sănătate a populației locale, prin medicii de familie din zonă, și nu s-au constatat, patologic vorbind, probleme.