Moţiunea pe agricultură, bumerang pentru acuzatori


Ultima reuniune în plen a Parlamentului a avut pe ordinea de zi dezbaterea moţiunii simple pe agricultură introdusă de actualele forţe poli­ti­ce aflate în opoziţie. Iniţiativa s-a dovedit în final un fiasco ruşinos şi un bumerang pentru iniţiatori având în vedere că moţiunea a fost respinsă cu 148 de voturi, 73 – pentru şi 18 abţineri.

Mi-am făcut o fereastră de timp spre a citi textul moţiunii sub titlul „Dăunătorii USL distrug agricultura”. După lecturare am avut surpriza să constat că autorii au demonstrat o totală lipsă de inspiraţie şi au preluat calupuri întregi din cele trei moţiuni pe aceeaşi temă a agriculturii intro­duse spre dezbatere în Parlament de către PSD în anii 2009 – 2010. În faţa acestei copii trasă parcă la indigo, firesc mi-am pus întrebarea: cine sunt adevăraţii „dăunători” din agricultură?

calea_ion3Niciun guvern n-ar fi fost în stare să repare în 5 luni dezastre catastrofale provocate de-a lun­gul a trei ani şi jumătate de un guvern ante­ce­dent dovedit ca iresponsabil. De exemplu, nu va fi uitată prea curând isprava din 2010 a Guver­­­nu­lui Boc, anul când s-au alocat pentru agricul­tură doar 0,02% din PIB sub formă de sprijin de stat acordat fermierilor.

Efectele ravagiilor fenomenelor naturale din acest an puteau fi mai uşor suportate de către fermieri dacă Guvernul Boc n-ar fi abrogat Le­­gea calamităţilor sau dacă, cel puţin, ar fi înlocuit respectiva lege cu un alt act normativ care să permită acordarea de despăgubiri către fermierii asiguraţi.

De neuitat şi neiertat rămâne şi faptul că fostul Guvern PDL a reuşit să decapiteze siste­­mul de îmbunătăţiri funciare prin scoaterea în şo­maj a 3500 de oameni din cei 5000 de sala­riaţi ai ANIF care aveau de realizat un program extrem de important cuprins în strategia de dez­voltare a agriculturii. Ce a urmat se ştie: după aplicarea acestei măsuri legiferate prin O.G. nr. 82, o treime din infrastructura de irigaţii care nu fusese vandalizată, a fost tăiată bucată cu bucată şi vândută la fier vechi. Astfel, din cele 3 milioane ha amenajate cândva pentru irigare, abia 10% au mai rămas cât de cât funcţionale după ce Guvernul Boc a pârjolit sistemul de irigaţii al Câmpiei Române.

Îmi permit să le reamintesc celor care astăzi deplâng, printr-o moţiune, soarta agriculturii, de­cla­raţia pe care, în anul 2010, a făcut-o preşe­din­tele comisiei AGRI a Parlamentului Euro­­pean, Janusz Wojciecowski, declaraţie rezu­ma­tă la o singură propoziţie devastatoare – citez: „Agricultura României este un dezastru!”

Pe acest teren calamitat a venit la putere Guvernul Ponta. Iar în scurta perioadă care a trecut de la preluarea frâielor guvernării, actualul Executiv a turat toate motoarele posibile pentru astuparea găurilor negre din agricultură şi a luat măsuri despre care moţiunea nici măcar nu face vreo aluzie. În cele 5 luni Guvernul Ponta a ma­­jorat plăţile directe la ha pentru culturile agricole de la 100,65 euro, cât a fost în 2011, la 119,66 euro, la care, după următoarea rectificare buge­ta­ră vor mai fi alocaţi de la stat 50 euro; a acor­dat sprijin crescătorilor de animale astfel încât cuantumul plăţii directe complementare să ajun­gă la 40,8 lei pe cap de ovină/caprină şi la 500 lei/cap de bovină; pentru prima dată în ultimii ani, fermierii care au utilizat sistemele de irigaţii rămase în funcţiune au plătit consumul de apă şi energie electrică cu o reducere de 20%; recent, Măsura 125 a Programului Naţional de Dezvol­­­­tare Rurală care s-a derulat până la începutul acestei săptămâni a beneficiat de un buget majorat de la 25 milioane euro, la 60 milioane euro ş.a.m.d.

…Citirea textului moţiunii, aşa cum spu­neam, a fost pentru mine un prilej de a reme­mo­ra fărădelegile comise şi deciziile aiuritoare în agricultura românească pe care le-au luat guver­­nanţii cameleonici în toată perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012. Şi-atunci, cine trebuie să suporte vina şi consecinţele pentru dezastrul din agricultură? Actualul Guvern – în nici un caz!