Montana singură, împotriva tuturor


• cel mai important eveniment de promovare turistică a judeţului din ultimii 20 de ani este organizat la finele lunii septembrie la Olăneşti
 

Un exerciţiu de tenacitate extremă şi o probă de încăpăţânare formidabilă – rezumatul criptic al Montana 2012, un eveniment pentru care CCI Vâlcea a muncit trei ani de zile la foc automat.

Valentin Cismaru, preşedintele Camerei, a ieşit ieri în faţa presei ca să prezinte detaliile celei de-a a patra conferinţe a Celor Mai faimoşi Munţi din Lume, care va avea loc între 25 şi 28 de septembrie, la Olăneşti. Cu invitaţi de pe toate continentele, din Tanzania până în Austria, din Coreea de Sud până în Brazilia sau din SUA până în Japonia, aria evenimentului nu cunoaşte precedent pentru Vâlcea ultimelor decenii. Cu toate acestea, organizarea a reprezentat o luptă dusă la singular de către CCI, lucru evidenţiat strident şi sincer de către preşedintele Valentin Cismaru.

În cel mai pur stil românesc, munca de ani de zile a echipei Camerei a fost „sprijinită” doar la nivel verbal de către cei abilităţi iar la momentul meritelor situaţia s-a întors la 180 de grade. Nici Ministerul Turismului şi nici superiorii judeţului nu s-au îngrămădit să dea vreo mână de ajutor, dimpotrivă: „Nu ne aşteptam la vreun ajutor din partea Ministerului Turismului pentru simplul motiv că oamenii de-acolo nu se pricep la promovare, a şocat involuntar Valentin Cismaru. Noi am postat pe pagina evenimentului celebra frunză ca să dăm o mână de ajutor numai pentru a ne trezi vreo câteva zile mai târziu cu telefoane şi intervenţii s-o dăm jos şi s-o scoatem că n-avem voie. Am scos-o după care oamenii s-au trezit puţin, şi-au dat seama de prostia lor şi ne-am rugat s-o punem la loc numai că nu e cazul… De-asta vă spun, oamenii nu se pricep sau nu vor, poate au alte preocupări, în nici un caz nu pe linie de turism ne putem întâlni cu activitatea lor!”
 

Mămăligă, ţuică, foc de tabără şi… Coco
 

Organizatorii Montanei 2012 vor să-şi impresioneze invitaţii de peste mări şi ţări cu o reţetă 100% românească, singurul mod prin care cred că aceştia îşi vor aminti de meleagurile noastre. Meniu tradiţional din care să nu lipsească sarmalele, mămăliga şi ţuica fiartă, foc de tabără, vizite la Mănăstirea Hurezi şi Ciunget, Castelul Bran şi Palatul Parlamentului sunt bornele de bază ale programului anunţat ieri.

Invitatul special va fi alpinista Crina Coco Popescu. Născută la Râşnov, aceasta este pasionată de alpinism de la vârsta de 6 ani, când a început aventurile montane alături de tatăl său. Deţinătoare a recordului mondial la alpinism după ce, la doar 16 ani, a devenit prima femeie care escaladează Muntele Sidley, cel mai înalt vulcan din Antarctica (4.285 metri), acesta le va vorbi participanţilor despre măreţia muntelui. Muntele Sidley este cel mai înalt vulcan din Antarctica şi face parte din „Cele şapte vârfuri vulcanice” ale lumii. Crina a devenit şi cel mai tânăr alpinist din lume şi prima femeie din lume care a încheiat circuitul celor şapte cei mai înalţi vulcani de pe cele 7 continente. Coco Popescu are in palmares 7 recorduri mondiale de vârstă şi două Europene. Este Maestră a sportului de la vârsta de 14 ani.