Misiunile jandarmilor vâlceni au dus la amenzi de peste 11.000 lei


Peste 33 de metri cubi de material lemnos au fost recuperați de jandarmi, în urma acţiunilor desfăşurate în intervalul 15 august – 12 octombrie, când aproximativ 325 de jandarmi au participat la 88 de acţiuni desfăşurate la nivelul judeţului, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor silvice. Jandarmii au constatat nouă fapte cu 16 autori şi au recuperat 33 mc. de masă lemnoasă. Pe timpul acţiunilor desfăşurate independent sau în cooperare cu alte instituţii, jandarmii au aplicat 16 sancţiuni contravenţionale, cu valoarea de aproximativ 11.900 lei. În urma obţinerii de către Jandarmeria Română, de competenţe în domeniul controlului circulaţiei materialelor lemnoase, o dată cu intrarea în vigoare a Legii 133/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 Codul Silvic, acest gen de acţiuni vor continua, iar prevenirea şi combaterea infracţiunilor săvârşite pe acest domeniu reprezintă o prioritate a Jandarmeriei Române. Începând cu data de 13 iulie a.c., în urma modificării şi completării Codului Silvic prin Legea nr.133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase. Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii. În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici, precum şi cu reprezentanţii altor instituţii cu atribuţii în domeniu.

Cinci cetățeni din Bunești, prinși furând energie electrică

Cinci cetăţeni din localitatea Buneşti au fost depistaţi de jandarmi în timp ce sustrăgeau energie electrică din reţeaua de distribuţie a CEZ România. Jandarmii vâlceni au executat o acţiune în cooperare cu lucrători din cadrul CEZ România pentru depistarea cetăţenilor care sustrag energie electrică folosindu-se de instalaţii artizanale din reţeaua de distribuţie a CEZ România. Jandarmii vâlceni, împreună cu lucrători din cadrul CEZ România, au acţionat pe raza localităţii Buneşti (satele Rîpăneşti şi Teiuşu), unde au depistat cinci proprietari de locuinţe care sustrăgeau energie electrică prin intermediul unor conductori electrici racordaţi ilegal la reţeaua de alimentare. Jandarmii le-au întocmit dosare conţinând acte premergătoare de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,,sustragere de energie electrică şi folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare”, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 228, Cod Penal şi art. 92 alin. 2 din legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, pe numele mai multor cetățeni din Bunești. Actele de constatare întocmite de jandarmi au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea pentru continuarea cercetărilor.

Dosare penale pentru furt de lignit

În ziua de 9 octombrie a.c., jandarmii vâlceni aflaţi în misiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, au observat, în jurul orelor 14:30, în antestația CET Govora , un bărbat şi o femeie care aruncau cărbune din vagoanele aflate în staţionare, între şinele de cale ferată din zona de siguranţă feroviară a antestaţiei. Jandarmii au intervenit i-au oprit pe cei doi, în urma verificărilor stabilindu-se că este vorba de o femeie de 26 de ani din Bârlad şi un bărbat de 50 de ani din Rm. Vâlcea care au pătruns în zona de siguranţă feroviară din antestaţia CET Govora, din localitatea Mihăeşti, şi au sustras cărbune (lignit) din vagoanele aflate în staţionare. Prejudiciul creat a fost recuperat în totalitate şi predat reprezentanţilor S.C. CET GOVORA S.A., iar celor doi le-au fost întocmite acte de constatare pentru comiterea infracţiunii de ,,furt calificat”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 228- 229, Cod Penal. Actele de constatare au fost înaintate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea pentru continuarea cercetărilor.

I s-a furat bicicleta din piața Ostroveni

Jandarmii vâlceni aflaţi în misiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, în municipiul Rm. Vâlcea, au fost solicitaţi să intervină în zona pieţei Ostroveni, şi să acorde sprijin unui cetățean care reclama faptul că i s-a furat bicicleta. Tânărul le-a spus jandarmilor că a lăsat bicicleta proprietate personală, de culoare albastră inscripţionată DHS, legată cu un sistem de închidere pe roata din faţă, în zona pieţei Ostroveni, iar după aproximativ 15 minute când a dorit să o recupereze nu a mai găsit-o. Jandarmii au dat curs solicitării tânărului şi după aproximativ 20 de minute l-au identificat pe autorul furtului în persoana unui bărbat de 37 de ani din Rm. Vâlcea care a spus jandarmilor că a sustras bicicleta din zona pieţei Ostroveni . Jandarmii i-au întocmit hoțului acte de constatare pentru comiterea infracţiunii de ,,furt calificat”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 228- 229, Cod Penal. Actele de constatare au fost înaintate lucrătorilor din cadrul Poliţiei municipiului Rm. Vâlcea pentru continuarea cercetărilor.