Misiunea Waldorf: oameni cu gândire independentă și creativă


Despre ce înseamnă, mai detaliat, educația Waldorf, misiunea acesteia am discutat atât cu coordonatorul Școlii și Grădiniței Waldorf din Râmnic, Diana Stănculescu, cât și cu învățător Constantina Drăgănel, președinte Asociația pentru școală și grădiniță Waldorf.
– Doamna învățătoare Constantina Drăgănel, care este misiunea școlii Waldorf?
– Țelul nostru este să oferim copiilor și tinerilor un spațiu de învățare și viață, să-i ajutăm în căutarea propriului drum în lume și să le stimulăm sănătatea trupească și sufletească. Misiunea școlii noastre este să dăruiască lumii oameni cu o gândire independentă și creativă, cu bucurie și dragoste pentru viață, cu entuziasm și putere pentru munca lor în societate.
– Este, totuși, o educație aparte, nu atât de severă, aș putea spune, cum se face-n general în celelalte școli.
– Este o alternativă educațională la învățământul de stat, aici copilul îmbinând latura informațională cu latura artistică. Copiii pictează, modelează în lut, cântă la Brockflote (n.r. fluier), încep de mici cu germana și engleza, toate acestea făcând parte din programa școlară. Dar nu numai copiii îmbină cele două elemente. Și profesorii, învățătorii aplică la clase lecția propriu-zisă cât mai interactiv. Toate aceste arte se folosesc și-n procesul de predare. Ponderea este de jumătate – jumătate.
– Doamna coordonator a școlii, Diana Stănculescu, care este structura unității educaționale Waldorf în prezent?
– Avem patru grupe de grădiniță: două cu program normal și două cu program prelungit, cinci clase pentru ciclul primar și încă patru pentru gimnazial. Aparținem de Liceul Forestier, respectiv avem ca director pe prof. Gabriela Staicu, cu care avem o relație deosebită. Am găsit de fiecare dată sprijin la nevoie.
– În curând, de fapt joi, 19 decembrie, se împlinesc 100 de ani de învățământ Waldorf în lume și 27 la Râmnicu Vâlcea. Dna Drăgănel, dezvăluiți-ne câteva din acțiunile ce vor marca acea zi importantă.
– Într-adevăr, joi vom marca 100 de ani de învățământ Waldorf în lume și 27 de ani de învățământ Waldorf în Râmnicu Vâlcea. Ca și program, după vizitarea școlii, ce va avea loc în jurul orei 11.00, se va discuta despre istoricul școlii, urmând un moment muzical, cu colinde și alte acțiuni interesante care vor fi surprize însă atunci. Altfel, n-am mai avea surprize… Cert este că, la această aniversare de 100 de ani de Waldorf în lume, va participa, ca întotdeauna, familia dr. Irina și Radu Dobrescu, membrii de onoare ai școlii, cadre didactice, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, părinți, copii și oameni ce sunt cu sufletul alături de educația Waldorf.
A consemnat Ana FLORESCU

Scurt istoric al Școlii Waldorf Râmnicu Vâlcea

Sistemul de învățământ alternativ Waldorf a luat ființă, în Râmnicu Vâlcea, în anul 1993. Odată cu înființarea primei grupe de grădiniță și a clasei I Waldorf, a luat naștere și Asociația „Pro Waldorf”, constituită din colectivul cadrelor didactice, părinții elevilor și membrii simpatizanți. În prezent, Școala Waldorf își desfășoară activitatea în sediul din strada Calea lui Traian nr. 170 (exact vis-a-vis de Spitalul Județean). Prin diversitatea activităților școlare și extrașcolare, elevii sunt implicați permanent în acțiuni organizate de Primăria Râmnicului, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Centrul de pictură și modelaj, Consiliul Județean Vâlcea, Centrul „Europa” etc. Școala este cunoscută în comunitatea râmniceană ca o unitate educațională cu merite atât pe plan informațional, cât și cultural-artistic și social, obținând rezultate deosebite în cadrul a tot felul de concursuri.