MINUNILE NU ȚIN PREA MULT: Vâlcenii au intrat în relaxare de vaccinare


Veștile groaznice și dramatice despre impactul pe care valul IV al pandemiei de Coronavirus l-a avut în România i-a speriat pe vâlceni. În luna octombrie, numărul vâlcenilor care s-au vaccinat prima doză a crescut cu aproximativ 50% față de cel înregistrat în primele nouă luni ale anului. Dacă în vară, aveam zile în care, în Vâlcea, cu prima doză nu se vaccinau decât una – două sute de persoane / zi, pe la sfârșitul lunii octombrie au fost zile în care s-au înregistrat chiar și peste 2.000 de persoane care au fost vaccinate cu prima doză în 24 de ore! În ritmul acela fantastic de vaccinare (nesperat nici de către cele mai optimiste autorități sanitare ale județului), Vâlcea putea vaccina aproximativ 80% din întreaga populație până la sfârșitul anului 2021.
Din păcate însă, după ce oamenii au văzut că valul IV își pierde din forță și numărul zilnic de infectări scade la nivel național (în Vâlcea încă se menține aproape constant!), a încetat într-o bună măsură și interesul pentru vaccinare! De la zilele «de glorie» ale campaniei de vaccinare din Vâlcea (înregistrate la sfârșitul lunii octombrie), când se vaccinau și 1.500 – 2.000 de persoane / zi cu prima doză, s-a ajuns ca, la nivelul datei de 4 noiembrie 2021, să se vaccineze cu prima doză sub o mie de persoane per zi. Și acest ritm este unul bun (care ar permite vaccinarea a cam 60% din întreaga populație a județului până la finalul anului), însă tendința de scădere a interesului pentru vaccinare este clară. Odată cu domolirea valului IV există riscul ca Vâlcea să coboare chiar și la mai puțin de 500 de persoane vaccinate cu prima doză în decurs de 24 de ore.
Până la data de 4 noiembrie 2021 (inclusiv), la nivelul județului Vâlcea fuseseră vaccinate aproape 130.000 de persoane cu prima doză, ceea ce corespunde unui procent de peste 35% din întreaga populație sau unui procent de aproximativ 45% din populația eligibilă pentru vaccinare a județului nostru.
Tot până la aceeași dată, cu doza a doua (rapel) fuseseră vaccinate peste 82.000 de persoane, în timp ce doza a treia (booster) o primiseră numai 15.000 de persoane.

Programul de funcționare pentru centrele de vaccinare este luni până duminică!

Prefectura Vâlcea a reamintit că administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (doza booster) se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager (Pfizer sau Moderna), indiferent de tipul de vaccin care s-a utilizat pentru imunizarea inițială.
„Pentru vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane care solicită administrarea dozelor de vaccin anti COVID-19, programul de lucru în toate centrele comunitare este cuprins în intervalul de timp 08.00 – 20.00. Astfel, pot fi vaccinate cu această doză toate persoanele care au mai mult de șașe luni de la efectuarea schemei de vaccinare inițiale. Facem precizarea că, la momentul actual, nu este necesară administrarea acestei doze de vaccin în cazul persoanelor care s-au imunizat cu vaccinul Johnson&Johnson, acestea având mai puțin de șase luni de la vaccinare”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Vâlcea.

Imunizarea cu Janssen se face la medicii de familie, la Liceul Sanitar și la Liceul Forestier

Cum se cunoaște, în județul nostru se află în desfășurare și campania de vaccinare cu vaccinul Janssen (de la producătorul Johnson & Johnson). Acest vaccin se administrează atât în cadrul cabinetelor medicilor de familie care și-au exprimat dorința de a vaccina cu vaccin anti COVID-19, cât și în centrele de vaccinare din cadrul Liceului „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea si Liceului Tehnologic Forestier, tot din Râmnicu Vâlcea. Lista medicilor de familie din județ care vaccinează cu vaccin Janssen poate fi găsită pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea (www.aspjvalcea.ro).