Miercuri seara,
EMOȚIA CERNĂUȚIULUI, pe scena Costeştiului


Aproximativ 30 de copii români din Bucovina înstrăinată au cântat şi dansat pentru strângerea de fonduri destinate refugiaţilor conflictului din Ucraina
Primăria Costeşti, în parteneriat cu Fundaţia „Vaideenii”, condusă de către profesorul Cătălin Sîiulescu, şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, director Iurie Levcic, au organizat spectacolul caritabil „Din puţin, dar din inimi, Români, daţi pentru Români!”
Miercuri seara, de la orele 20.00, pe scena Căminului Cultural din Costeşti, au performat Ansamblul folcloric „Perla” şi Ansamblul coregrafic „Mugurelul”, ambele de la Cernăuţi. Spectacolul a fost completat de „Floricica”, ansamblul folcloric din Costeşti.
În delegaţia bucovinenilor s-a regăsit şi solista Anastasia Opaeţ, un talent imens care şi-a trecut deja în CV nenumărate premii şi distincţii la festivaluri şi concursuri internaţionale unde s-a prezentat cu cântece populare româneşti. Anastasia învaţă în clasa a zecea la Liceul nr. 1 din Ciudei, un sat reședință de comună în raionul Storojineț din regiunea Cernăuți, preponderent românesc.
„Ne-a bucurat foarte multă această invitaţie care ne dă posibilitatea să ieşim din acel spaţiu care acum nu este chiar propice pentru noi, pentru copiii noştri. Vă daţi seama că, de la începutul războiului, toate canalele tv sunt exclusiv axate pe relatarea ororilor războiului 24 din 24 ore. Ceea ce ne dorim noi este să-i putem extrage puţin. Acum, stăm două săptămâni în România. O săptămână am petrecut-o la Taberele ARC din Neamţ, organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi acum aici, în Oltenia, trecând prin Ardeal. Le-am făcut acestor copii un periplu prin toată România, practic, pentru a-şi vedea ţara, originile, poporul de care aparţin. Nu în ultimul rând, să-şi demonstreze şi talentul pentru că noi, acolo, la Cernăuţi, încercăm şi ţinem să-i educăm pe copii într-un spirit patriotic, o aură a culturii şi civilizaţiei româneşti!”, a declarat Iurie Levcic.