Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

13 iulie 2020

Mi-e scârbă! Mai duceți-vă dracului!


Filfizonul Tsipras are un singur merit – acela de a fi pus o talpă FMI. Are însă cusurul scârbos că acum cere aceluiași FMI și celorlalte instituții bancare, alte 50 de miliarde de euro împrumut. Altfel n-are cu ce-și plăti salariile bugetarilor, cei care l-au susținut în ample hore în Piața Omonia și pensiile care, cea mai mică la ei e cât cea mai mare la noi și triplul pensiei mele. E bine ca pensia să fie mare, dar dacă ai cu ce s-o plătești. Ai noștri ar fi avut cu ce s-o plătească dacă nu îndestulau toate coropișnițele bugetului de ani și ani, de 25 de ani.
Mi-e scârbă de premierii care se împrumută de miliarde și miliarde, dând în campanii în dreapta și în stânga daruri otrăvite, daruri furate de la cei dăruiți.
Sunt un om care nu se împrumută. Am împrumutat eu pe alții când am avut, din studenție începând, iar unul a uitat până azi să-mi dea îndărăt banii mei din bursă. Bunicul meu, țăran autodidact, a făcut ceva avere fiind un om extrem de chivernisit. Nu s-a împrumutat niciodată la bănci și la nimeni. Când din economiile lui făcute cu țârâita putea să investească, investea. Adică își cumpăra un petec de pământ. Cu roadele acelui pământ cumpăra altul. Ce s-a ales de truda lui? A lăsat-o urmașilor, care urmași nu prea știu ce să facă și cum să utilizeze acele terenuri. Dovadă că în mare măsură s-au împroprietărit alții cu ele. Dar el, bătrânul, nu s-a împrumutat. N-avea chef să îmbogățească băncile. Era un primitiv, mi-a spus cineva. O fi fost. Am citit însă această filosofie economică la mari gânditori ai lumii.
Ce a făcut Grecia, pe care o cunosc, mai ales în splendida ei antichitate elenă, dar pe care am bătut-o cu pasul și-n zilele noastre de multe ori, cu banii, cu sutele de miliarde împrumutate de la FMI, de la Germania, de la Franța, de peste tot? A cheltuit fără să facă un alt Acropole, cum au făcut strămoșii lor din antichitate. A risipit. Risipește, ca doctrină de partid trâmbițată, acest Tsipras, cu figura lui de filfizon de Ferentari. Risipește și promite paranghelii. Din ce bani? Din cei pe care-i cere el acum.
Guvernul român cere și el alți bani. Înțeleg că zece miliarde de euro. În ce condiții și pentru ce fiindcă cei 20 de miliarde luați de tandemul Băsescu-Boc s-au evaporat? Ce s-a făcut cu atâta bănet? România, singura țară care a plecat cu datorii zero după revoluție nu e împrumutată ca Grecia, dar la economia pe care n-o are și la gândirea pe care n-o are decât demagogic, va ajunge ca Grecia și, să scuipăm în sân, mai rău decât atât. Grecii au, din antichitatea elenă, bățoșenie. Noi nici bățoșenie n-avem să ne batem la o adică, să sărim la gâtul celor care ne-au împrumutat în condiții dezavantajoase. Păi de ce le-ați semnat și de ce le-au semnat grecii dacă erau dezavantajoase și dacă în acele contracte de împrumut scria că dai la un moment dat banii îndărăt? (…)

Poți comenta aici

Alte articole de la Fraze