Mesajul premierului cu ocazia Zilei Marinei Române și a Forțelor Navale Române


Sâmbătă, 15 august 2020, Biroul de Presă al Guvernului României a transmis un mesaj semnat de premierul Ludovic Orban adresat atât celor care activează în cadrul Marinei Române și a Forțelor Navale Române, cât și românilor care și-au sărbătorit ziua onomastică.
În rândurile de mai jos redăm integral acest mesaj:
„Astăzi este Ziua Marinei și a Forțelor Navale Române, o sărbătoare civilă și militară dedicată curajului și jertfei marinarilor care au luptat pe Dunăre şi pe mare în Războiul de Independenţă şi în cele două Războaie Mondiale. Tot astăzi, îi cinstim pe cei din generațiile care ne reprezintă cu devotament și profesionalism în misiuni comerciale sau exerciții multinaționale la care România participă, împreună cu partenerii externi, pentru creșterea interoperabilității în noul context geopolitic european și global.
Sunt oameni curajoși, puternici, pregătiți mereu să înfrunte pericole, oameni pentru care singurătatea din largul mărilor și oceanelor, distanța și timpul lung petrecut departe de cei dragi și de țară înseamnă dor de familie, de prieteni, de casă și dor de țară. Pentru mulți dintre ei, a fi marinar înseamnă și continuarea unei tradiții de familie. Dincolo de imaginea idilică pe care tindem să o avem despre această profesie, a fi marinar implică și numeroase riscuri, neajunsuri și incertitudini, uneori, pe care marinarii români le-au depășit de fiecare dată cu brio. Civili sau militari, marinarii români sunt adevărați ambasadori. Seriozitatea cu care ei muncesc și nivelul lor de pregătire profesională aduc României aprecierea partenerilor externi și mențin legăturile la nivel global, extrem de importante mai ales în actualul context al pandemiei sanitare.
Vă asigur de sprijin din partea Guvernului și de acum înainte, pentru a continua restructurarea pe baze moderne a marinei române, atât cea civilă, cât și cea militară, și de a continua tradiția formării la standarde înalte a noilor generații de profesioniști în domeniul maritim.
La mulți ani, Forțelor Navale Române, la împlinirea a 160 de ani de existență!
La mulți ani, dragi marinari români, oriunde vă aflați! Meritați admirația și tot respectul nostru pentru munca dumneavoastră.
Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile!
Și pentru că, tot astăzi, este și una dintre cele mai mari sărbători ale credinței creștine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor români, transmit un gând bun românilor care își serbează onomastica.”
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Guvernului României

Posting....