Mega onoare pentru fotbalul românesc: tricolorii vor întâlni Franța în meciul de deschidere al EURO 2016!


• din grupa noastră mai fac parte Elveția și Albania

Sâmbătă, la Paris, s-a desfășu­rat mult așteptata tragere la sorți pentru stabilirea componenței gru­pe­lor Campionatului European de fotbal, ce va fi organizat în Franța, în vara anului 2016. Revenită în lu­mea mare a fotbalului european după absența din 2012, selecționa­ta tricoloră a avut parte de o tragere la sorți relativ favorabilă. Desfășurat în premieră după un format cu 24 de echipe la start și șase grupe, EURO 2016 aduce la startul său multe nume de selecționate nu tocmai obișnuite cu prezența la turneele finale. Ne referim aici la reprezentativele unor state precum Islanda, Albania, Ungaria, Țara Ga­li­lor sau Irlanda de Nord. În acest context, chiar dacă a fost reparti­zată în urna a treia valorică la tra­gerea la sorți, România lui Anghel Iordănescu avea șanse importante de a prinde o grupă accesibilă, care să îi permită să spere în mod real la calificarea în optimile de finală ale competiției continentale.
Iar sorții s-au dovedit relativ prietenoși cu selecționata tricoloră, aceștia aducând în fața elevilor lui Anghel Iordănescu nume nu tocmai de speriat, România fiind reparti­zată în Grupa A. Singura adversară cu adevărat de temut pentru ro­mâni, care se anunță deja favorită la obținerea primului loc în grupă, este evident reprezentativa țării or­ganizatoare a EURO 2016, Franța. Chiar dacă a clacat la câ­teva turnee finale în ultimul deceniu, selecțio­na­ta „Cocoșului galic” este recu­nos­cută pentru forța de pe teren propriu, un bun exemplu fiind cel de la Campionatul Mondial din anul 1998, când a reușit să își adju­dece trofeul. Astfel, deși au făcut mai multe schimburi de generații decât ar fi fost poate cazul, iar prima reprezentativă a francezilor este înțesată cu nume de jucători tineri, selecționata gazdelor poate fi tre­cută fără probleme cap de listă pen­tru câștigarea primului loc în grupă, aceasta beneficiind și de avantajul propriului teren în toate jocurile de la turneul continental. Despre cele­lal­te două adversare pe care Româ­nia le va întâlni în Grupa A, nu pu­tem spune decât faptul că sunt accesibile, România putându-se lupta fără probleme de la egal la egal cu Elveția, reprezentativa din „Țara Cantoanelor” fiind venită din urna a doua valorică. Totuși, după cum au declarat la unison selecțio­ne­rul Anghel Iordănescu și preșe­dintele FRF, Răzvan Burleanu, Ro­mânia trebuie să trateze cu maximă atenție întâlnirea cu Elveția, aceas­tă echipă fiind una care a bifat mai multe prezențe la turneele fotbalis­tice finale din ultimul deceniu (în anul 2008 fiind chiar gazdă pentru EURO). Venită din urna a patra va­lorică, Albania nu poate emite în mod normal prea multe pretenții la calificarea în optimile de finală. To­tuși, nu trebuie uitat progresul des­tul de mare pe care selecționata aces­tei țări l-a realizat în ultimii ani, forța Albaniei fiind cunoscută chiar de către tricolori într-un amical dis­putat în urmă cu mai bine de un an.

Deschidem Europeanul pe 10 iunie, la Paris

Tragerea la sorți de sâmbătă a adus și o premieră absolută pentru fotbalul românesc! Repartizată în Grupa A, alături de naționala care organizează turneul final, România are nesperata posibilitate de a capta privirile iubitorilor de fotbal de pe întreg mapamondul! Asta pentru că, pe 10 iunie 2016, la Paris, Fran­ța și România se vor întâlni în me­ciul de deschidere al turneului final. Va fi o oportunitate unică pen­tru fot­baliștii antrenorului Anghel Iordă­nescu de a arăta ce pot să facă pe teren în fața unui nume mare al fotbalului european și mondial. Și, de ce nu, o șansă imensă pentru mulți dintre cei care se vor afla pe teren de a intra în atenția oficialilor unor cluburi importante.
Meciul de deschidere al EURO 2016 va avea loc duminică, 10 iunie, cu începere de la ora 21.00 (ora României), pe cunoscuta arenă „Stade de France – Saint-Denis” din Paris.

Programul jocurilor din Grupa României

10 iunie, ora 21.00: Franţa – România (Paris)
11 iunie, ora 15.00: Albania – Elveţia (Lens)
15 iunie, ora 18.00: România – Elveţia (Paris)
15 iunie, ora 21.00: Franţa – Albania (Marsilia)
19 iunie, ora 21.00: România – Albania (Lyon)
19 iunie, ora 21.00: Elveţia – Franţa (Lille)
* Turneul final se va disputa în perioada 10 iunie – 10 iulie 2016.